in ,

Dr. Card – Háromezer szarvasi már kaphat egészségkártyát

Magyarországon ma már félmillió állampolgárnak van olyan egészségkártyája, amely baj esetén azonnal fontos információkat nyújthat a mentőszolgálat munkatársainak. Hamarosan háromezer szarvasi lakos is megkapja a kártyát, később pedig a többiek is sorra kerülhetnek. A kezdeményezésről szerdán részletesen tájékoztatták az egészségügyben dolgozókat és a sajtó munkatársait.

A fórumon dr. Sebők István, a Dr. Card Kft. operatív igazgatója ismertette az egészségkártyával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

– Két évvel ezelőtt írtuk alá az együttműködési megállapodást az Országos Mentőszolgálattal. Ennek eredményeként ma már csaknem félmillió magyar állampolgárnak van egészségkártyája. Az ezen található információk hatékonyabbá, gyorsabbá tehetik a helyszínre érkező mentők munkáját. A kártya a beteg személyes adatai mellett információt szolgáltat a vércsoportjáról, esetleges cukorbetegségéről, magas vérnyomásáról, szívbetegségéről, valamint nem utolsó sorban tartalmazza a baleset, vagy rosszullét esetén értesítendő hozzátartozók és a háziorvos elérhetőségét is – ismertette a részleteket dr. Sebők István.

Mint mondta, az egészségkártyához kapcsolódik egy leletkezelő rendszer. Ennek segítségével a mentőorvos illetve később a kórházi orvosok betekintést nyerhetnek a beteg kórtörténetébe. A leleteket a háziorvosok a betegek hozzájárulásával tölthetik fel az internetre.

Sebők István elhozta Szarvasra az első háromezer egészségkártyát is. Ennek költségét az önkormányzat fedezi. Babák Mihály polgármester elmondta: arról, hogy kik kaphatják majd a kártyákat, az orvosok, védőnők javaslatai alapján döntenek. A fórumon megjelent orvosok és egészségügyi dolgozók több kérdést is intéztek a Dr. Card Kft. munkatársaihoz.

A cég képviselői hamarosan felkeresik a szarvasi vállalkozások vezetőit, s támogatásukat kérik majd a kezdeményezéshez. A cél ugyanis az, hogy a város egész lakossága (illetve mindenki, aki erre igényt tart), hozzá tudjon jutni az egészségkártyához.

Dr. Sebők István elmondta: a kezdeményezés sikere érdekében nagy szükség van az önkormányzatok szervező, összefogó munkájára. Szarvashoz hasonlóan nagyon sok település pozitívan áll a kérdéshez, így remény van arra, hogy júliusig már 1,5 millió magyar állampolgár megkapja a Dr. Card egészségkártyát.

A kártyához kapcsolódóan egy kedvezményhálózatot is kiépítettek annak érdekében, hogy valóban mindenki mindig magával hordja azt, ne otthon a fiókban tartsa. A kártyatulajdonosok egyre több üzletben és szolgáltatónál kaphatnak jelentős árengedményeket.

Az egészségkártyával kapcsolatos további információkat a Dr. Card Kft. honlapján olvashatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Itthon maradt a serleg

Elismerés a gyakorlóintézménynek…