in , ,

Két napig üzengettek egymásnak a kakasok a Petőfi utcai csarnokban

165 kiállító érkezett a hétvégén megrendezett galamb, nyúl, díszbaromfi és díszállat kiállításra, tudtuk meg Kondacs Györgytől, a V-62 galamb- és kisállattenyésztők egyesületének elnökétől, közülük mintegy hatvanan külföldről, Romániából és Szlovákiából utaztak Szarvasra, hogy bemutassák büszkeségeiket.

Büszkeségekben pedig nem volt hiány. A kedvencek száma majdnem elérte az ezret. A kiállított háziállatok között 296 nyúl, 200 baromfi, 438 galamb és egyéb különlegességek, törpebaromfik, aranyfácánok, mandarinrécék kápráztatták el a betérő látogatókat.

Igazi különlegességek is láthatók a kiállításon, árulta el Kondacs György, aki egyben az esemény egyik főszervezője is. A ketrecekben és a volilerekben -az egy méter élhosszúságú ketrecekben- nagytestű baromfi-kollekciók voltak láthatók. Ahogy azt kalauzunktól megtudtuk, egy ilyen kollekció egy jó kiállású kakasból és két mutatós tyúkból áll. Mellettük levő voilerekben aranyfácán és a mandarinréce csapatok állták a kíváncsi tekinteteket, köztük egy 98 pontos, szépségének teljes tudatában levő hím récével. A 100 pontos skálán 98-as minősítést a kiválók közül is a legkiválóbbak kaphatnak. Ide tényleg csak a legjobbak jöttek el. A baromfik kiállása, tollazata még a hozzá nem értők számára is meggyőző volt. Némelyiknek olyan mintázata volt, hogy festeni sem lehet szebbet, szabályosabbat. Érdekes lenne a kakasok között egy hangversenyt rendezni. A csarnokban folyamatosan ment az üzengetés egymásnak, feltehetőleg arról, melyik szemétdombon és mikor fognak megmérkőzni egymással. A tojók kedélyesen tűrték a szájkaratézó hímek magamutogatását.

A nyulak között is akadtak érdekességek, például az a bécsi fehér, ami albínósága ellenére nem piros, hanem kék szemű volt. Az országban négy olyan tenyészet van, ahol ilyet lehet látni, abból kettő éppen Szarvason. A nyulaknál is él a százpontos bírálati rendszer. Itt a fajtára jellemző súly, a testforma, a szőrzet minősége, a színeseknél a szőrzet színe, a fehéreknél az ápoltsága és a küllemi szempontok, az egészség és az ápoltság számítanak. Egy tökéletes nyúllal is könnyű pontokat veszíteni, tudtuk meg Kondacs Györgytől. Legtöbbször az ápoltság hagy kívánnivalókat maga mögött. Ha a kiállításra szánt nyulak körme alatt kosz marad, súlyos pontokba kerülhet.

Ahogy 2013-ban is, a szervezők 2014-ben is meghirdették rajzpályázatukat. Erre az idén, a tavalyi 170-nel szemben 318 rajz érkezett be.

Vélemény, hozzászólás?

Békésszentandrás Kupa 2013.

CÉGMUSTRA: Gallicoop Zrt. – a hazai baromfiipar meghatározó szereplője