in ,

Sajt- és kolbászmustra a szarvasi piacon

Az örménykúti Csicsely Györgynével minden kedden, pénteken és vasárnap találkozhatnak a szarvasi piac látogatói. A nyugdíjas asszony ugyanis rendszeresen kínálja itt portékáját: tejet, sajtot, túrót, tejfölt és brindzát. A tej literét 200 forintért adja, brindzából pedig 10 dekagrammot szintén 200 forintért kínál.

– A férjemmel és a fiammal együtt gazdálkodunk egy örménykúti tanyán. Hat tejelő tehenünk van. Hosszú évek óta járok ide, így már kialakult egy törzsvásárlói köröm. Rendszerint előre megbeszéljük, hogy a legközelebbi piacra mit hozzak nekik. Mindig akadnak azért újak is – mondja az asszony. Hozzáteszi: péntekenként érdemes legjobban felpakolni, akkor mindenből sok fogy. A keddi és a vasárnapi piac viszont általában nagyon gyenge.

Közben érkeznek a vásárlók. Van aki az előre megrendelt brindzáért jött, más a sajtok között válogat. Csicsely Györgyné ugyanis nem csupán egyszerű házi sajtot készít, hanem pritaminpaprikásat és hagymásat is. A sajtok kilóját 2 ezer forintért kínálja.

A tejtermékek után a házi készítésű húsáruk között nézünk szét a piacon. Két eladó hölgy egy mezőberényi kistermelő áruit kínálja. A felhozatal bőséges: a vastag és vékony kolbásztól a kolozsvári szalonnán át a házi füstölt fejig és farokig sok mindent kipakoltak az asztalra. Ők is évek óta járnak a szarvasi és a békéscsabai piacra. Azt mondják, jó a szarvasi piac, sok a vevő, főleg a visszajárók. S hogy miért, arra később egy vásárlójuktól kapunk választ:

– Én lehúztam néhány évet egy húsüzemben, így jól tudom, mi minden kerül a nagyüzemekben a kolbászokba és a felvágottakba. Abból nem kérek, inkább a házit veszem, reménykedek, hogy ennek jobb a minősége – mondja az ötvenes férfi, aki egyszerűen csak Jánosként mutatkozik be.

S hogy mibe kerül a piacon a házi készítésű húsáru? Nos, a sütnivaló friss kolbász kilóját 1300, a füstölt vékony kolbászt 2000, a vastag kolbászt pedig 3000 forintért kínálják. Abált szalonnát 1600, kolozsvári szalonnát 2000, angol szalonnát pedig 2100 forintért adnak. Házi kenőmájast kilónként 1800 forintért lehet vásárolni.

Vélemény, hozzászólás?

Szentandráson átmenetileg megszűnt a szelektív hulladékgyűjtés

U11-es teremfoci-bajnokság 10 csapat részvételével