in ,

Sajt- és kolbászmustra a szarvasi piacon

Az örménykúti Csicsely Györgynével minden kedden, pénteken és vasárnap találkozhatnak a szarvasi piac látogatói. A nyugdíjas asszony ugyanis rendszeresen kínálja itt portékáját: tejet, sajtot, túrót, tejfölt és brindzát. A tej literét 200 forintért adja, brindzából pedig 10 dekagrammot szintén 200 forintért kínál.

– A férjemmel és a fiammal együtt gazdálkodunk egy örménykúti tanyán. Hat tejelő tehenünk van. Hosszú évek óta járok ide, így már kialakult egy törzsvásárlói köröm. Rendszerint előre megbeszéljük, hogy a legközelebbi piacra mit hozzak nekik. Mindig akadnak azért újak is – mondja az asszony. Hozzáteszi: péntekenként érdemes legjobban felpakolni, akkor mindenből sok fogy. A keddi és a vasárnapi piac viszont általában nagyon gyenge.

Közben érkeznek a vásárlók. Van aki az előre megrendelt brindzáért jött, más a sajtok között válogat. Csicsely Györgyné ugyanis nem csupán egyszerű házi sajtot készít, hanem pritaminpaprikásat és hagymásat is. A sajtok kilóját 2 ezer forintért kínálja.

A tejtermékek után a házi készítésű húsáruk között nézünk szét a piacon. Két eladó hölgy egy mezőberényi kistermelő áruit kínálja. A felhozatal bőséges: a vastag és vékony kolbásztól a kolozsvári szalonnán át a házi füstölt fejig és farokig sok mindent kipakoltak az asztalra. Ők is évek óta járnak a szarvasi és a békéscsabai piacra. Azt mondják, jó a szarvasi piac, sok a vevő, főleg a visszajárók. S hogy miért, arra később egy vásárlójuktól kapunk választ:

– Én lehúztam néhány évet egy húsüzemben, így jól tudom, mi minden kerül a nagyüzemekben a kolbászokba és a felvágottakba. Abból nem kérek, inkább a házit veszem, reménykedek, hogy ennek jobb a minősége – mondja az ötvenes férfi, aki egyszerűen csak Jánosként mutatkozik be.

S hogy mibe kerül a piacon a házi készítésű húsáru? Nos, a sütnivaló friss kolbász kilóját 1300, a füstölt vékony kolbászt 2000, a vastag kolbászt pedig 3000 forintért kínálják. Abált szalonnát 1600, kolozsvári szalonnát 2000, angol szalonnát pedig 2100 forintért adnak. Házi kenőmájast kilónként 1800 forintért lehet vásárolni.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Szentandráson átmenetileg megszűnt a szelektív hulladékgyűjtés

U11-es teremfoci-bajnokság 10 csapat részvételével