in

Mátyás jeget nem talált, de fagyot még hozhat

Fotó forrása: www.explorertravel.hu

Talán kevesen tudják, hogy Hunyadi Mátyás 1443-ban, a február 24-ére virradó éjszakán született, ezért is kapta a Mátyás nevet. Akkoriban ugyanis az volt a szokás, hogy a kisgyermekek annak a szentnek a nevét kapták, amelyiknek éppen az ünnepe volt a születésük napján. A Mátyás naphoz számos népi hiedelem és szokás is fűződik.

Szent Mátyásról annyit mindenképpen illik tudni, hogy apostol volt. Krisztus kereszthalála után választották meg az áruló Júdás helyére, hogy ismét tizenketten legyenek az apostolok. Júdeában, majd Afrikában (Etiópiában) hirdette Jézus tanításait, de később a pogányok megkövezték és lefejezték. Nevének jelentése: Isten ajándéka. Magyarországon a XIV. században kezdett elterjedni Szent Mátyás tisztelete.

Ehhez a naphoz számos időjárási megfigyelés fűződik. Jégtörő Mátyásnak mondják, mert ha talál jeget, akkor megtöri, ha nem talál, akkor csinál. Mivel a mai napon jégnek nyoma sincs, így ha beválik a népi jóslás, akkor még kemény fagyok következhetnek.

A szőlősgazdák szerint ha ezen a napon esik az eső, akkor nagy esély van arra, hogy nyáron elveri majd a jég a termést. A halászok megfigyelték, hogy ezen a napon kezdenek ívni a csukák. Úgy tartják, aki február 24-én csukát fog („Mátyás csukája”), annak egész évben bőven akad majd hal a horgára.

Fotó forrása: www.explorertravel.hu

Vélemény, hozzászólás?

Pénteken dől el, ki újíthatja fel a gimnázium leendő épületét

Játsszunk most életet…