in , ,

CÉGMUSTRA: Barex Kft. – áruszállítás, termálfűtés, gazdasági tanácsadás, kereskedelem, sertéshizlalás

Dr. Csontos Éva

A BAREX Gazdasági Tanácsadó, Kereskedő és Szolgáltató Kft.-t kizárólag magánszemélyek alapították 1990. július 30-án. A társaság fennállása óta dinamikusan fejlődik, eredményesen gazdálkodik, vagyona évről-évre nő. Vezetője dr. Csontos Éva, akit arra kértünk, mutassa be röviden a cég tevékenységét.

A társaság ma már 5 üzletágban fejti ki tevékenységét:

Közúti áruszállítás: ez cégünk fő profilja, legrégebbi tevékenysége, melyet megalakulása óta folytat. Ennek keretében kizárólag belföldön élőállat-szállítással, takarmány- és tápszállítással és vegyes áruszállítással foglalkozunk.

Az árufuvarozási tevékenységet jelenleg 11 járműszerelvénnyel végezzük. Kapacitásainkat elsősorban a szarvasi székhelyű Gallicoop Zrt. igényeinek kielégítésére fordítjuk vágóállat (hízópulyka), előnevelt pulyka-, valamint takarmányszállítási feladatok teljesítéshez, mely feladathoz speciálisan felszerelt gépjárművek állnak rendelkezésünkre.

Gépjárműparkunkat a biztonságos feladatellátás érdekében és környezetvédelmi szempontok miatt is igyekszünk folyamatosan frissíteni, fiatalítani.

Másik legnagyobb volumenű tevékenységünk a termál üzletágban valósul meg. A tulajdonunkat képező három termálkútból, mintegy 1500-1700 m mélységből kinyert termálvíz hőjének hasznosításával hőenergiát szolgáltatunk ipari és mezőgazdasági létesítmények (állattenyésztési telepek, fóliaházak, szociális épületek, irodák) fűtése céljából.

Mindamellett, hogy a hatályos előírások maximális betartása mellett végezzük tevékenységünket, nagy hangsúlyt fektetünk a környezetre gyakorolt hatások tudományos feltárására, megelőzésére.

Ennek érdekében és közel 30 év alatt szerzett gyakorlati tapasztalataink alapján úgy véltük, itt az ideje azon célunk megvalósításának, mely során olyan technológia kerül kidolgozásra, melynek keretében a termálvíz kezelés-tisztítás és elhelyezés, valamint továbbhasznosítás gazdaságos, természetközeli módon valósul meg, a környezeti szennyezés minimálisra csökkentése mellett.

Ezen kívül a víztakarékos szolgáltatás jegyében az idei évben új, korszerű automatizált irányítás alá helyeztük a rendszert, melynek rendkívül nagy előnye, hogy internet segítségével bárhonnan be tudunk avatkozni a rendszerbe, gyakorlatilag azonnal képesek vagyunk reagálni a külső hőmérséklet függvényében a fogyasztóink minél magasabb szintű és igényű kiszolgálása érdekében.

Gazdasági tanácsadás: a társaság 1993. óta szerepel a Felszámolók Névjegyzékében, ennek alapján az illetékes megyei bíróságok rendszeresen foglalkoztatják felszámolási és végelszámolási feladatokkal. Szerepel továbbá a Belügyminisztériumnál vezetett – az önkormányzati csődeljáráshoz kapcsolódó – Pénzügyi Gondnokok Névjegyzékén. E feladatok teljesítése szigorú vagyoni feltételekhez és magas szakmai követelményekhez kötött.

Kereskedelmi üzletág: a társaság 1993. óta folytat vegyes iparcikk belkereskedelmi tevékenységet, melynek keretében elsősorban húzott és hengerelt vasárut, szerelvényeket értékesítünk elsősorban helyi vállalkozások és a lakosság részére.

Társaságunk hízósertés hizlalással is foglalkozik a kardosi sertéstelepén. Mint minden üzletágban itt is nagy hangsúlyt fektetünk a környezetvédelemre. A sertéstelepen keletkező hígtrágya kezelése egy kutatás-fejlesztési lehetőségnek köszönhetően történik egy ún. fázis-szétválasztó technológiának köszönhetően.

A hígtrágya egy speciális adalékanyagnak köszönhetően két fázisra (egy folyékony és egy szilárd) oszlik. A folyékony fázis egy szűrési technológiának köszönhetően belvízcsatornába is helyezhető, míg a szilárd fázis szintén további kezelés után alkalmassá válik szántóföldi kihelyezésre, talajerő utánpótlásra.

Mitől hízunk el, és mit tehetünk ellene?

Szezon eleji formában a Szarvasi FC