in , ,

Történelem verseny – most már hagyomány

Paraizs Attila, Pekár Edina, Pécsváradi Antal szaktanár, Vas Máté, Molnár Árpád

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium ismét megrendezte történelem csapatversenyét, amit a cím szerint bátran mondhatunk hagyományosnak. A téma minden évben más, most a reformkor került terítékre, pontosabban az 1790 – 1848 közötti időszak. A vállalkozó szellemű csapatok előre megadott szakirodalomból készülhettek fel, amelyben elsősorban történelmi, de irodalmi és zenei vonatkozású ismeretek is voltak.

A verseny napján, február 26-án délután négyfős csapatok várták izgalommal a kezdést. A szomszédos Székelyből és a mezőberényi evangélikus iskolából két – két csapat, a csabai evangélikus gimnáziumból és a dévai testvériskolából egy – egy csapat nézett „farkasszemet” a rutinos versenyzőkből álló hazai csapatokkal.

A vetélkedést ismét Pécsváradi Antal Tanár Úr vezette – szokás szerint egy kis humorral fűszerezve. A kérdések az átlagos középiskolai tudás szintjét ugyan meghaladták, de a nézőknek is hasznára válthattak az új ismeretek. A feladatok jellegükben és tartalmukban is sokrétűek voltak: kép, zene és filmrészlet felismerés, totó, topográfia, de a legnagyobb izgalmakat azok a feladatok jelentették, ahol el lehetett rabolni az ellenfelek pontjait.

A verseny tizenöt feladatból állt, a független szakemberekből összeállított zsűri szorgalmasan dolgozott, így mire a feladatok elfogytak, a végeredmény is megszületett. A zsűri elnöke Hovorkáné Hegedűs Hajnalka a vajdás 11. J osztály csapatát (Molnár Árpád, Paraizs Attila, Pekár Edina, Vas Máté – szaktanár: Pécsváradi Antal) hirdette ki győztesnek. A dobogós helyezések csak egy – egy ponton múltak. Ezúttal csak vajdások állhattak a dobogó alsóbb fokain is. A második a 11. B (Boldizsár Nóra, Frankó Tamara, Hortobágyi Pál, Krivik Szilárd – szaktanár: Molnár Béla), a harmadik a 12. J csapata (Farkas Vivien, Korompai Flóra Luca, Szrnka Noémi, Uhljar Luca – szaktanár: Pécsváradi Antal) lett – könyvjutalmat vehettek át a Szarvasi Vajda Péter Alapítvány jóvoltából.

Bár dévai barátaink most nem végeztek az élmezőnyben, mint a legmesszebbről érkezett csapat (Berecki Éva, Pop Tímea, Stelczner Britta, Tolnai Tibor – szaktanár: Szikszai Zoltán) különdíjban részesültek.

Reményeink szerint győztesnek és vesztesnek is hasznára vált a játékos vetélkedés, mert jövőre újra szeretnénk a vidéki csapatokat vendégül látni. A szervezésért és a kérdések java részéért a dicséret ismét Pécsváradi Antalt illeti.

Ha a középiskolás diákok közül valaki kedvet kapott, akkor elő a szakirodalommal, mert jövőre az 1848 – 49-es forradalom és szabadságharc lesz a téma.

Molnár Béla, a verseny jegyzője

Segélyekről és ingyen ebédről is döntött a szentandrási bizottság

Szarvasi sikerek a karatés Diákolimpián