in , ,

Sindel Mihály akvarell és tűzzománc képeket hozott Szentandrásra

Sindel Mihály képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás szombaton Békésszentandráson, a Körös Művelődési Ház és Könyvtár galériáján.

A tárlatot Lóránt János Demeter festőművész, Békésszentandrás díszpolgára nyitotta meg – betegségéből adódóan igen röviden. Annál többet tudhattunk meg viszont magától Sindel Mihálytól, aki eredetileg békésszentandrási származású, de jelenleg Törökszentmiklóson él. Korábban rajztanárként dolgozott, most, nyugdíjasként pedig az akvarell és tűzzománc képek készítésével tölti szabad idejét.

A művész részletesen beavatta hallgatóságát a tűzzománc technika titkaiba. Mint mondta, a zománcozásnak két fajtája van: a festőzománc és a díszítőzománc. Ő az utóbbit műveli. Egy-egy ilyen kép elkészítése több hétbe is beletelik.

A kiállításon a tűzzománcozás eszközeit is láthatjuk egy vitrinben. Egyebek között ötvös fémfűrészre, sodratra, natúr vörösrézlemezre és porcelánmustárra van szükség ahhoz, hogy valaki ilyen képeket tudjon varázsolni. S természetesen mindenekelőtt tehetségre.

Sindel Mihály sokoldalú művész, amit jól mutat, hogy akvarell technikával is dolgozik. Ezeken a képein általában a természetet, a tájat örökíti meg. Mint mondta, mindig is „természetbúvár” volt, ezért is festi meg képein oly gyakran a fákat, folyókat, virágokat.

Vélemény, hozzászólás?

Környékbeli élelmiszerüzemeket látogatott meg V. Németh Zsolt államtitkár

Hiller István: a szarvasi diákok és pedagógusok sorsáról ne Budapesten döntsenek!