in ,

Török kori lakóház maradványaira bukkantak csőfektetés közben

Gulyás András

A városrehabhoz végre kezd felzárkózni a termálprogram. Erőltetett ütemben folyik a csövek fektetése, és végre úgy néz ki, hogy halad is a dolog. Egy ilyen túrássorozat közben azonban nem csak olyan meglepetésekbe botolhat az ember, pontosabban a földmunkát végző gép, hogy a közművek teljesen máshol vannak, mint ahol lenniük kellene, hanem egy-egy régészeti leletbe is. Így történt ez mostanában is, amikor a Tessedik Sámuel Múzeummal szemben egy vélhetően török kori épület maradványai fordították ki a markolók.

Kideríteni, hogy mi is az valójában, Gulyás Andrásra, a múzeum régészére vár. András már biztosra állítja, hogy egy olyan török kori ház romjaira bukkantak, ami a szarvasi földvár falain belül állt. A sejtés szerint többszintes ház valószínűleg leégett és falai bedőltek. A rétegződésből legalábbis erre következtet Gulyás András. Megtalálta a pince falait, majd feljebb haladva a szintekét is.

A szarvasi vár észak-déli irányú árkát már 1978-ban megtalálták, amikor Juhász Irén vezette az ásatásokat a mostani Gyakorló ovi és a Szabadság u. 6-10. helyén. Azonban török kori ház most került elő először. Ráadásul rengeteg leletanyag is előkerült a feltárás során, sok csont, cserép, tégla. Viszont kevés idő van rá, mert csütörtökön be kell fejezniük.

Gulyás András május 30-31-én, a magyar régészet napjának második napján szeretné bemutatni a leleteket, elmondani a feltárás eredményeit.

Vélemény, hozzászólás?

Kábítószer-ellenes programsorozatot tervez a szentandrási önkormányzat

Érik a Békekenyérhez szánt rozs a HAKI kísérleti telepén 2014-ben

Belehúzott a békekenyérnek szánt rozs