in , ,

„ Ön dönt, hogy iszik vagy vezet”

Ez volt a végszava annak az előadássorozatnak, amit Podani Mihály gépkocsi oktató – és egyben egy tanulónk édesapja – tartott a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tanulóinak.

Több héten keresztül hallhattak tanulóink tanulságos előadásokat az alkohol és a drogok autóvezetésre gyakorolt hatásáról, sőt interaktív módon ki is próbálhatták.

Podani Mihály egy felvilágosító program keretében látogatott el hozzánk. Az utóbbi években megemelkedett az ittas járművezetők által okozott közlekedési balesetek száma. A balesetek 96%- a emberi hibákra vezethető vissza. Ezért a kormány kidolgozott egy „Zéró tolerancia” programot, melynek ez a felvilágosító előadás is a része.

Ez egy felvilágosító – megelőző program, mely két részből áll. Az első részben egy prezentáció keretében vidám képek segítségével – melyek természetesen szimbolikusak -, kaphattak a tanulók betekintést az alkohol – drog – gyógyszer általános és a járművezetés során kifejtett negatív hatásáról. Az elméleti részt egy társasjáték tette emlékezetessé, ami valószínű, mindenkiben mély nyomot hagyott.

A második rész az elmélet beteljesülése volt. A tanulók interaktív módon próbálhatták ki speciális szemüvegek segítségével az előadásokon hallottakat. Ezek a szemüvegek a bódult, illuminált állapotot szimulálják, beleértve az óvatosságot, a növekvő reakcióidőt, zavartságot, virtuális torzulásokat, a mélység és a távolság megbecsülésének változását, a periférikus látás csökkenését és a korlátozott mozgáskoordinációt. A zavart, bódult állapot szimulálása garantált volt.

Úgy gondoljuk, hogy akik ezeken az előadásokon részt vettek, végigcsinálták az ittasságot szimuláló feladatokat, eldöntötték, hogy inkább vezetnek, mint isznak!

Köszönjük Podani Mihály értékes előadásait ☺

Mészáros Tünde

Piros sállal demonstráltak a nők jogaiért a szocialisták

Büntetőből fordított a Csabacsűd