in ,

Újraindult a komp, vízre szálltunk a révészekkel

Elindult a komp

Gergely Antal számára szép nap április elseje. A téli leállás után végre újra magára ölthette a révészgúnyát. Reggel hatkor eloldotta a köteleket, beállt a kormánykerék mögé és elindult a komppal a mezőtúri partról a szarvasi oldalra.

– Révész famíliába születtem. Édesapám 44 esztendőn át szállította az utasokat a Hármas-Körösön. Két éve én vettem át a stafétabotot – mesélte Gergely Antal, amikor a szarvasi oldalon begurult az egyetlen várakozó autó a kompra, s elindultunk a túlpart felé.

A komp üzemeltetését néhány évvel ezelőtt a mezőtúri önkormányzat vette át. A vízi járművön váltásban két-két révész dolgozik. Az egyik párost Gergely Antal és keresztfia, Gergely Sándor alkotja, ők álltak munkába az idei szezon első napján.

A délelőtt folyamán még alig-alig akadt utas, kevesen tudták, hogy újraindult a komp. Gergely Antal szerint az utóbbi években egyébként is csökkent az utaslétszám, ami szerinte annak köszönhető, hogy az átlagemberek pénztárcája egyre laposabb.

– Tavasszal még általában csak dolgozókat szállítunk, de nyáron a turisták, kirándulók is megjelennek. Hétvégenként családok is jönnek, sokan közülük biciklivel – mesélt az előző évek tapasztalatairól a révész.

Közben átértünk a túlpartra, ahol hamarosan újabb utasaink akadtak. Kis Csaba és Balogh Gyula egy utánfutós autóval gördült fel a kompra. Mint kiderült, a két fiatalember két jó barát, akik éppen csónakjukat szállították át a holtágra, ahol együtt pecáznak majd.

– Jó hogy van ez a komp, én gyakran járok erre civilben is és munkaügyben is. Mentősként dolgozom, s a Békéscsabára vagy Gyulára beutalt betegeket általában itt visszük át – mondta Balogh Gyula.

Azt már Gergely Antal tette hozzá, hogy a szarvasi és a mezőtúri mentők is gyakran kérik segítségüket. Ha sürgős szállítás van, akkor előtte telefonon hívják őket, hogy mire a mentő megérkezik, a komp az adott parton legyen, s rögtön indulni tudjanak.

A komp tehát április 1-től újra szeli a vizet a Hármas-Körösön. Ebben a hónapban reggel hattól este hatig, májusban reggel hattól este nyolcig, júniusban és júliusban pedig már este kilenc óráig szállítja az utasokat, a gépjárműveket és a lábasjószágokat (lovakat, szarvasmarhákat).

Vélemény, hozzászólás?

A felnőttek is szeretnének játszóteret

Békésszentandráson megalakult a települési értéktár bizottság