in ,

Régi korok szertáraiba nyerhetünk bepillantást

Százéves rovargyűjtemény, az 1930-as évekből származó maggyűjtemény, és egy plakát, amely arra figyelmeztet, hogy „A légy az egészség veszedelme”. Mindez csupán néhány részlet abból a kiállításból, amely a régi iskolák természetrajzi szertárainak szemléltető eszközeit mutatja be. A tárlat április végéig tekinthető meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Látogatóközpontjában.

Az anyagot a Janus Pannonius Múzeum munkatársai válogatták össze a Ciszterci Rendi Nagy Lajos Gimnázium, a Leőwey Klára Gimnázium, valamint a Széchényi István Gimnázium és Szakközépiskola egykori természetrajzi szertáraiból. Az írásos, képes és tárgyi szemléltető eszközök az idősebb korosztály számára talán kellemes, nosztalgikus emlékeket idéznek. A fiatalok pedig képet kaphatnak arról, hogyan ismerkedtek a természet titkaival a korábbi generációk.

A kiállítás anyagát a KMNPI munkatársai egy ásványgyűjteménnyel és az 1950-60-as évekből származó mikroszkópokkal egészítették ki. A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium fizikai szertárából is különleges darabokat kaptak kölcsön. Ilyen például az a régi stroboskop, amely tulajdonképpen a mozgófilm elődjének tekinthető. Van itt hullámgép és Papin-féle főzőfazék is. Utóbbi kitűnő eszköz a túlnyomás szemléltetésére.

Vélemény, hozzászólás?

Más célokért küzd a két járási gárda

Piaci körkép: fogytak a húsvéti asztalra való portékák