in , ,

Szentegyházi gyerekek a Vajdában

Az elmúlt hetekben nem csak a francia és angol nyelvtől volt hangos a Vajda gimi, hanem Szentegyházáról, Szarvas város testvérvárosából is érkeztek vendégek iskolánkba.

2014. április 8-án 28 tanuló látogatott el hozzánk Szentegyházáról. A 16-17 éves tanulók a Julianus pályázat keretében kaptak lehetőséget arra, hogy ellátogassanak Magyarországra. A gimnázium tanulói és a családok vállalták, hogy 4 napra befogadják a tanulókat otthonaikba. A programról Szarvas város Önkormányzata és iskolánk gondoskodott.

Kedden a késő esti órákban érkeztek meg a szentegyházi gyerekek. A szülők és a mi tanulóink már nagyon izgatottak voltak, kit is kapnak vendégségbe.

Az est az ismerkedésé volt, megismerték egymást és Szarvast, illetve Békésszentandrást.

Szerdán reggel a gimnáziumban Kitajkáné Szántai Mária, iskolánk igazgatónője köszöntötte a tanulókat . Honlapunk segítségével betekintést nyerhettek iskolánk életébe, majd tanórákra is ellátogattak.

Délelőtt még a Cervinus Teatrumban próbálhattak, ugyanis a Vajda Gálánkon ők is felléptek.

A Gálán nagy érdeklődés követte az iskolánkban tartózkodó gyerekeket. A szentegyházi gyerekek csodálatos éneke, virtuóz tánctudása és hangszeres játéka mindannyiunkat elbűvölt.

Még nem ért véget a nap a számukra, ugyanis ellátogattak a Körös-Maros Nemzeti Parkba is, ahol sok érdekes dolgot láttak, hallottak. Az idő szép volt, így a Katalin II.- vel megcsodálhatták városunk ékességét, a Körös partot. Az estét fáradtan mindenki a családdal és az újdonsült barátokkal töltötte.

Csütörtök reggel mindenki a sportcsarnokban gyülekezett. Három ország diákjai mérték össze sporttudásukat vegyes csapatokban. A délelőtt vidám hangulatban telt el. A székely kapunál a Szarvasi Városvédők támogatásával fát ültettek a francia gyerekekkel együtt. Az elültetett 4 fenyőt Erdélyből, Hargitából hozták a szentegyháziak.

Délután a vendégeink Szűcs Ödön egyéni cégébe tettek látogatást, majd a régi Magyarország közepétől besétáltak Szenes János és Pécsváradi Antal kíséretében a múzeumig. Az idő sajnos nem kedvezett, mindenki bőrig ázott a nagy zivatarban, mire a gimibe beértek a gyerekek.

Este 6 órára 120 gyerek zsivajától lett hangos az aulánk. Elérkezett a búcsú estje. Mindenki ünneplőbe öltözött, hogy még egyszer előadhassa műsorszámát. Ezt követően elfogyasztottuk a finom vacsorát, mindenki elkészítette a búcsúképeket az új barátokkal, tanárokkal. Az est hátralévő részét a családokkal, barátokkal töltötték.

Elérkezett a búcsú napja. Ez mindig nagyon nehéz, amikor új barátságok kötődnek. De indulni kellett, hisz az örménykúti sajtgyár még hátra volt.

Reméljük, hogy az Önkormányzattal karöltve sikerült a szentegyházi tanulóknak emlékezetessé tenni ezt a pár napot és szívesen fognak visszaemlékezni az itt töltött napokra!

Köszönjük a családoknak a gyerekekről való gondoskodást ☺

Mészáros Tünde

Igazgató helyettes

Csabacsűdi diákok tanulmányi kirándulása Békéscsabán

Megkérdeztük a férfiakat: elmennek-e Húsvétkor locsolni?