in , , ,

Tömeges busapusztulás a Körös holtágán

Busatetemek Szentandrásnál

Haltetemek úsznak a Körös holtágon immár három hete. Megkérdeztük Hamzáné Szécsi Ágnest, a Körös-szögi Nonprofit Kft. megbízott ügyvezetőjét ennek okáról, mire ő a következő tájékoztatást adta:

– Minden tavasszal, mikor a vizet a nyári szintre emelik, tapasztalható busapusztulás, de ilyen mértékű nem jellemző. Mivel az idén átlépte a 10 mázsa mennyiséget ez már tömeges halpusztulásnak minősül, sőt, már 30 q körül tart a begyűjtött halmennyiség. Március legvégén tapasztaltuk először. Akkor jeleztük az illetékesek – a Halászati Felügyelő, a kormányhivatal, a KÖVIZIG és a KÖRKÖFE – felé . Azóta a halőr és a vízügy dolgozói folyamatosan gyűjtik, a tetemeket KOMÉP telepre szállíttatjuk megsemmisítésre. Volt ezzel kapcsolatban egy bejárás, amin részt vettek a szakhatóságok munkatársai, vízmintát vettek, ill. hatósági állatorvos kérésére begyűjtöttünk még három életben levő, de már “haldokló” egyedet, amit elszállítottunk Budapestre a NÉBIH Állat-egyészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságára, ahonnan várjuk a vizsgálat eredményét. A vízmintavétel kimutatta, hogy vízszennyezés nem történt, nem az az oka a pusztulásnak, ezt az is bizonyítja, hogy csakis busák hullanak el – mondta a Kht. megbízott ügyvezetője.

Annak, hogy jelenleg ennyi busatetem úszik a vízen, Hamzáné Szécsi Ágnes szerint az lehet az oka, hogy az ünnep alatt sokan kint voltak a telkeken, és a parti nádasokból beljebb lökdösték a vízbe a tetemeket, amit a kollégájuk jelenleg is szed. Folyamatosan vízen van, de ekkora szakaszon nem győzi a gyűjtést egyedül, ezért türelmet és megértést kérnek, de ha vannak erős gyomrú önkéntesek, akkor szívesen várják segíteni őket.

Vélemény, hozzászólás?

Engedély nélkül horgászott, szabálysértés miatt három napon belül bíróság elé áll

Ami a világhírt jelenti Békésszentandrásnak