Menu
in , , ,

Tömeges busapusztulás a Körös holtágán

Busatetemek Szentandrásnál

Haltetemek úsznak a Körös holtágon immár három hete. Megkérdeztük Hamzáné Szécsi Ágnest, a Körös-szögi Nonprofit Kft. megbízott ügyvezetőjét ennek okáról, mire ő a következő tájékoztatást adta:

– Minden tavasszal, mikor a vizet a nyári szintre emelik, tapasztalható busapusztulás, de ilyen mértékű nem jellemző. Mivel az idén átlépte a 10 mázsa mennyiséget ez már tömeges halpusztulásnak minősül, sőt, már 30 q körül tart a begyűjtött halmennyiség. Március legvégén tapasztaltuk először. Akkor jeleztük az illetékesek – a Halászati Felügyelő, a kormányhivatal, a KÖVIZIG és a KÖRKÖFE – felé . Azóta a halőr és a vízügy dolgozói folyamatosan gyűjtik, a tetemeket KOMÉP telepre szállíttatjuk megsemmisítésre. Volt ezzel kapcsolatban egy bejárás, amin részt vettek a szakhatóságok munkatársai, vízmintát vettek, ill. hatósági állatorvos kérésére begyűjtöttünk még három életben levő, de már “haldokló” egyedet, amit elszállítottunk Budapestre a NÉBIH Állat-egyészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságára, ahonnan várjuk a vizsgálat eredményét. A vízmintavétel kimutatta, hogy vízszennyezés nem történt, nem az az oka a pusztulásnak, ezt az is bizonyítja, hogy csakis busák hullanak el – mondta a Kht. megbízott ügyvezetője.

Annak, hogy jelenleg ennyi busatetem úszik a vízen, Hamzáné Szécsi Ágnes szerint az lehet az oka, hogy az ünnep alatt sokan kint voltak a telkeken, és a parti nádasokból beljebb lökdösték a vízbe a tetemeket, amit a kollégájuk jelenleg is szed. Folyamatosan vízen van, de ekkora szakaszon nem győzi a gyűjtést egyedül, ezért türelmet és megértést kérnek, de ha vannak erős gyomrú önkéntesek, akkor szívesen várják segíteni őket.

Leave a Reply

Exit mobile version