in , ,

Holle anyó húsvétja – táblás teltház Tatabányán!

Színházi ünneppé változott a szarvasi Cervinus Teátrum húsvéti vendégjátéka. Ez volt az első alkalom, hogy tatabányai szerző családi musicaljét adták elő a Jászai Mari Színházban. Egy hónappal előtte elfogyott a jegyek 85%-a, majd pár hét múlva az utolsó is. Nagyszombaton 21 perces vastaps zárta a Holle anyó előadását, Dósa Zsuzsával a címszerepben.

Crespo Rodrigo színigazgató januárban, a kultúra napi rendezvényen ajánlotta fel, hogy húsvétkor szívesen látja a Jászai Mari Színházban a Holle anyó családi musicalt. A szarvasi Cervinus Teátrum, a békéscsabai Jókai Színház és a Varidance koprodukciójának tatabányai meghívására az adott okot, hogy az író és dramaturg (Belinszki Zoltán), valamint a rendező (Varga Viktor) 1996-ban éppen a Jászai Mari Színházban találkoztak.

Az akkori történésekre Varga Viktor így emlékezik: „- Zubornyák Zoli igazgatása alatt indult egy stúdió, ahol többek között Maróti Attilával és Sárközi Józsival tanultunk színészmesterséget. A Belinszki akkor sajtótitkár volt, kommunikációt és médiaszereplést tanított nekünk. Minden próbát végigült. Könyörtelenül őszinte kritikákat írt, úgyhogy eleinte nem kedveltük egymást. Aztán összebarátkoztunk. Először a Rómeó és Júliában szerepeltünk együtt. A győri évek alatt, ha a városban járt, esténként összeültünk, tervezgettük a közös munkát. A Holle anyó először 2010 táján merült fel. Természetes volt, hogy amikor lehetőséget kaptam a rendezésre, őt kerestem meg. Május végére ígérte a teljes szövegkönyvet, amit pünkösd vasárnapján le is tett az asztalunkra.”

Közönség három országból

A darab slágereit Gulyás Levente írta, a koreográfia Vári Bertalan Harangozó-díjas koreográfust dicséri. November óta teltházzal játsszák a produkciót, magyar és szlovák nyelven egyaránt. A következő évadban a békéscsabai Jókai Színház bérletsorozata mellett kiemelkedik a három előadásra tervezett pozsonyi vendégjáték.

Tatabánya volt az első dunántúli helyszín. Az érdeklődést mutatja, hogy a helyi közönség mellett szép számmal érkeztek Esztergomból, Budapestről, Nyergesújfaluról, valamint a Felvidékről is. Harmati-Oehmen Mónika Németországból jött el Holle anyót nézni: „- A Facebook-on láttam, hogy bemutatták a musicalt. A szerzők, a fotók és a dalok alapján döntöttem el, hogy megnézem a darabot, ha a húsvéti látogatásunkkor játsszák valahol. Mikor megláttam a tatabányai időpontot, azonnal lefoglaltam a helyünket. Nagyon szép és színvonalas előadás!”

A Jászai Mari Színház remek vendéglátónak bizonyult. Jászai Játszó néven komplex délelőtti programot szervezett az esemény köré. Az intézmény földszintjén és emeletén játszóházzal, kézműves foglalkozással, bábműsorral várták a gyerekeket.

Könyv született

Holle anyó nem csak a közönségnek hozott meglepetést. Néhány perccel színpadra lépés előtt az előadás minden szereplője kézhez vehette a darab frissen kiadott szerzői szövegkönyvét. A példányok egy részét aznap reggel kötötte be a tervező, Tihanyi Róbert. A közel nyolcvan oldalas, kis alakú könyvben az eredeti mű stilizált szövege található, a magyar és a szlovák előadás színes képeivel illusztrálva.

A zsúfolt nézőtér előtt szinte minden színész az eddigi legjobbját nyújtotta. Holle anyó (Dósa Zsuzsa) és a Mostoha (Kolti Helga) kiváló ellenpontjai voltak egymásnak, megmutatva, hogy nincs tisztán jó és gonosz, csupán emberi. Ágica (Tatár Bianka) és Jakub (Vadász Gábor) szerelmi duettjét nyíltszíni tapssal ünnepelte a közönség. A két csetlő-botló béreslegény, Mirkó (Gulyás Attila) és Márkó (Benkő Géza) poénjait harsogó nevetés kísérte. A Csúnya lány igazságát is elismerték: Liszi Melinda rockos dalát hangos ováció kísérte. Vastapsot kapott a Varidance tánckara, és a műszak is.

„életre szóló élmény”

A tapsrend végén színpadra szólították az írót, Belinszki Zoltánt, aki nem tudott meghatódás nélkül nyilatkozni: „- Életre szóló élmény ez a mai nap! Itt ül a családom, eljöttek a tanáraim, a barátaim… Mindenki, aki ír, azt szeretné, ha egyszer megmutathatná a darabot az otthoniaknak. Büszke vagyok arra, hogy ilyen csapattal jöhettem haza, és köszönöm, hogy a szülővárosomban is nyílt szívvel fogadták Holle anyót.”

– lzs –

Búcsú Dr. Kovács László főiskolai docenstől (1942-2014)

Épül a szabadtéri színpad Békésszentandráson