in , ,

Őser(d)ő a szlovák bálon

Sűrű növényzet, fürtökben aláhulló színes orchideák, üdezöld páfrányok, ide-oda tekergő lepkerajok, liánokkal borított bozótos látványa fogadta május 17-én szombaton azt az 550 vendéget, aki eljött a Szlovák Iskoláért, Óvodáért Alapítvány 15. jubileumát ünneplő rendezvényére és baráti vacsorára. Medvegy Pálné igazgatónő csuklyásmajommal a karján köszöntötte a papagájok, tukánok társaságát is élvező tisztelt vendégeket, köztük Dr. Štefan Daňo főkonzult, Fuzik Jánost – az Országos Szlovák Önkormányzat elnökét, nemzetiségi szószólót, valamint Zelman Ferencet, az OSZÖ alelnökét. A szlovák dzsungel erdejében üdvözölte továbbá Babák Mihály polgármestert, Tolnai Péter megyei tanácsnokot, Závoda Ferenc megyei képviselőt és Krajcsovicz Andrásné megyei szlovák alelnököt. A turistakülönítmény szafaridivatot követő további tagjait Dr. Melis János jegyzőt, Paluskáné Udvarhelyi Judit aljegyzőt, Besenczy Zoltán alpolgármestert, Petneházi Andrea tanácsost, Dr. Réthy Vilmosné osztályvezetőt, Mihaleczné Kovács Mária nyugalmazott jegyzőt. Megkülönböztetett figyelemmel köszöntötte még az Amazónia hangulatát élvező Békésszentandrás polgármesterét Sinka Imrét, Dr. Gyalogné dr. Varga Éva elnökasszonyt, Szűcs József ügyvezető igazgatót, Oltyán Sándor rendőrkapitányt, Bíró Zoltán tűzoltóparancsnokot, az ELTE Fililógiai tanszékvezetőjét Dr. Zsilák Máriát, a SZIE ABK docensét Dr. Oltenau Floreat. Köszöntötte még továbbá a társintézmények dzsungelharcosait a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium igazgatóját Kitajkáné Szántai Máriát, helyettesét Mészáros Tündét, a Gál Ferenc Főiskola Gyakorló Iskola és Óvoda igazgatóját Bíró Gyulát, a Városi Könyvtár vezetőjét Baginé Tóth Erikát, a Gyógytermál Kft. igazgatóját Dr. Demeter Lászlót. Dr. Kantiné Szín Mária és Sárközi Renáta iskolavédőnőket, Darvas Sándor iskolarendőrt. Az orchideák árnyékában üdvözölte a tótkomlósi szlovák iskola tantestületének tagjait, valamint a másfél évtizedes fennállását ünneplő Szlovák Iskoláért, Óvodáért Alapítvány kuratóriumi tagjait Molnár Zsuzsanna titkárt, Rágyanszkiné Szabó Mária, Valachné Hraskó Márta, Dankó Pál és Nyemcsok Mátyásné kurátorokat. A filodendronlevelek susogása közepette köszöntötte még az igazgatónő az intézmény nyugalmazott pedagógusait és a szülői munkaközösség egykori vezetőit. Az összetartozás és az igaz közösség kötelékének titulálta a régiek visszavágyását, látogatását a rendezvényre.

Piros és kék pillangók fürge, játékos tánca kápráztatta el a műsor kezdetén a vendégeket, majd 26 kicsinyke, 1. osztályos arapapagáj tánca tette vidámabbá az estét. Az amazon anyukák Mr. President: Koko Jambo zenéjére előcsalogatták a bennszülött apukákat, akik kotlíkjukba fogolypecsenyét reméltek. Az idén is fergeteges hangulatú és kivitelezésű táncukat óriási taps övezte. Lepkegyűjteménye bővítése céljából egy igazgató tudós-felfedező (igazgatónő) és egy helyettes tudós (Nyemcsokné Zsuzsi) az őserdő rejtett zugában rátalált Huanita Sancsez Gonzáles Anyicskára (Pöntyi nénire), a riói tánciskola primadonnájára, aki miután bebizonyította, hogy nem ő az áhított fekete özvegy pók, táncba invitálta a jegyző urat. Fűszoknyás bennszülöttek szakították meg kettejük csacsacsás idilljét, akik parambimmbumm ritmusra járták törzsi táncukat. Ekkor egy turistabusz dudálása hasította fel az őserdő csendjét, mert lerobbant. A bennszülött népek és a tánciskola utasainak gyors összeismerkedését vidám tánccal ünnepelték. Meglepetés vendégként érkezett a riói karnevál eltévedt operett énekese aki népes és lelkes nézőközönségét szórakoztatta. A szülők terepszínű pólóban, amolyan bozótharcosként pillanatok alatt szervírozták a félezer vendég vacsoráját. Náluk mindig tudta a jobb kéz, hogy mit csinál a bal. A sűrű növényzetből csak hajnalban találtak ki a vendégek, a fáradhatatlan táncolástól igen fülledt volt a levegő pedig eső – szerencsére – nem is esett.

Dzsungelharcról, lezuhant repülőről lapzártánkig nem érkezett hír, azonban felfedezett kincsről sok. Amint azt Fuzik János elnök köszöntőbeszédében egy hasonlattal élve elmondta a dzsungel a föld tüdeje, a szlovák iskola pedig a szlovákság lelke.

– Maya –

Ötvenszázalékos hétvégi hazai mérleg

A szarvasi felsőoktatás jövőjéről