Menu
in , ,

Dr. Tóth Lajosra, a felsőfokú óvónőképző első igazgatójára emlékeztek

– Emlékezni csak az élő intézet tud. Ennek az intézetnek van múltja és jövője – mondta Bíró Gyula köszöntőjében azon a az eseményen, amin dr. Tóth Lajos halálának 25. évfordulójának emlékére avattak emléktáblát a Szent István Egyetem ABPK lépcsőházában. Dr. Tóth Lajos volt az első igazgatója az “óvónőképzőnek”. 1959. május 1-én neveték ki az akkor alakult Szarvasi Felsőfokú Óvónőképző Intézetbe, ami addig középfokú szakmai oktatást nyújtott. Amellett, hogy ő volt az első igazgató, jelentős társadalmi, közéleti, közírói tevékenységet folytatott, ő volt a Szarvasi Krónika alapítója is.

Az alapító-igazgatót dr. Lipcsei Imre dékán és dr. Kutas Ferenc, a Szarvasi Krónika jelenlegi főszerkesztője méltatta. Az avatóra eljött dr. Tóth Lajos három fia, Tóth Lajos, Tóth Nándor és Tóth Gábor​ is. Tóth Nándor “Apám emlékére” című saját versét adta elő.

Annak, hogy a tábla elkészülhetett és Tessedik Sámuel mellszobra mellé kerülhetett, Kondacs Mihályné Podmaniczky Mária nyugalmazott főiskolai docens volt a leleke. Az emléktábla alatt koszorút helyezett el a debreceni székhelyű Karácsony Sándor Pedagógiai Társaság. Az avatón Móra Ferenc: Herepferény című művét Brachna Balázs és Molnár Előd, a Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola ötödik osztályos tanulói adták elő.

Dr. Tóth Lajos mind a mai napig tartó elismertségét mutatja, hogy az avatóra Kozák Ferenc dr. Tóth Lajos saját kezű beírását tartalmazó vendégkönyvet hozott magával mutatóba.

Leave a Reply

Exit mobile version