in , ,

Dr. Tóth Lajosra, a felsőfokú óvónőképző első igazgatójára emlékeztek

– Emlékezni csak az élő intézet tud. Ennek az intézetnek van múltja és jövője – mondta Bíró Gyula köszöntőjében azon a az eseményen, amin dr. Tóth Lajos halálának 25. évfordulójának emlékére avattak emléktáblát a Szent István Egyetem ABPK lépcsőházában. Dr. Tóth Lajos volt az első igazgatója az “óvónőképzőnek”. 1959. május 1-én neveték ki az akkor alakult Szarvasi Felsőfokú Óvónőképző Intézetbe, ami addig középfokú szakmai oktatást nyújtott. Amellett, hogy ő volt az első igazgató, jelentős társadalmi, közéleti, közírói tevékenységet folytatott, ő volt a Szarvasi Krónika alapítója is.

Az alapító-igazgatót dr. Lipcsei Imre dékán és dr. Kutas Ferenc, a Szarvasi Krónika jelenlegi főszerkesztője méltatta. Az avatóra eljött dr. Tóth Lajos három fia, Tóth Lajos, Tóth Nándor és Tóth Gábor​ is. Tóth Nándor “Apám emlékére” című saját versét adta elő.

Annak, hogy a tábla elkészülhetett és Tessedik Sámuel mellszobra mellé kerülhetett, Kondacs Mihályné Podmaniczky Mária nyugalmazott főiskolai docens volt a leleke. Az emléktábla alatt koszorút helyezett el a debreceni székhelyű Karácsony Sándor Pedagógiai Társaság. Az avatón Móra Ferenc: Herepferény című művét Brachna Balázs és Molnár Előd, a Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola ötödik osztályos tanulói adták elő.

Dr. Tóth Lajos mind a mai napig tartó elismertségét mutatja, hogy az avatóra Kozák Ferenc dr. Tóth Lajos saját kezű beírását tartalmazó vendégkönyvet hozott magával mutatóba.

Vélemény, hozzászólás?

Lesz közmunka, ígérte Babák Mihály polgármester

Gábor Áron rézágyúja fel lett virágozva