in , ,

A győzelem illata, azaz izzadva ’arany’osan

Kiszely Csenge

A szagok hírközlő szereppel bírnak, mindenkinek van egy jellegzetes szaga, olyan mint egy ujjlenyomat, csak Ránk jellemző. Testünk párolgásából, lecsapódó verejtékcseppjeinkből következtetni lehet, hogy: boldogok, elégedettek, rémültek, irigyek, haragosak vagyunk. De hogy a MILYEN is a Siker illata? Hogyan válik valóra egy új évi fogadalom? A tiszta, de annál kitartóbb hit mire elég? Erről számol be nekünk Kiszely Csenge, aki május 11-én a Magyar Testépítő és Fitness Szövetség Közép Európai kupáján: Fitness Bikini Modell kategóriában arany érmes lett.

Az életünk egy nagy Kihívás, a kérdés hogy Mire… sokan keressük-kutatjuk egy életen át kik vagyunk és mi a küldetésünk? Amikor siker storykat hallunk, látunk, olvasunk feleszmélünk és sopánkodunk, hogy de szerencsés az illető… igen-igen, de tettek nélkül nincs eredmény. A lottónyertesből is csak úgy lehet milliárdos, hogy fel merte adni a nyertes szelvényt. A nagy nyeremény azonban csak azok életében hoz boldogító változást, akik tudják a választ arra is, hogy ki vagyok Én & miben hiszek.

Mi a receptje a te sikerednek?
– A recept roppant egyszerű 2 mondat csupán: – Megrendíthetetlenül, szikla szilárdan, nyíl egyenesen határozd el magad, tűzd ki a célt! – Légy a kitartó emberek legkitartóbbika, mert minél nagyobb a cél/álom, annál nehezebb az oda vezető út.

Mit jelent neked ez az elismerés?
– Talán azt, hogy elsőre, nulla segítség nélkül, sok bátorsággal és kitartással, lemondással; nem olyan nagyon sok pénzből is (max 10ezer) lehet valakiből győztes. Az, hogy kitűztem magamnak célul ezt a versenyt 2 okból volt. Az egyik a személyi edzői karrierem beindítása, ill. saját magam tesztelés, hogy mire vagyok képes saját erőmből. Kíváncsi voltam arra, hogy mennyi kitartás szorult belém.

Mikor és hogyan született/jött ez az álom?
– Az ötlet január 1-ével jött. ..afféle…újévi fogadalomként. Akkor még nem pontosan a verseny volt a terv, hanem valami olyasmi, hogy diétával, edzéssel jó formába hozzam magam, s ha kész a body, akkor ezt valahol olyan helyen megmutatni, megversenyeztetni, ahol értéke is van a dolognak.

A siker íze most édes, de hogy érezted magad a visszaszámlálás utolsó napjaiban/óráiban?
–Sokan kérdeztél tőlem…”Izgultál nagyon?” Nos a válasz: Egyáltalán nem! Mivel számomra nem volt tétje a dolognak. Nekem a részvétel volt a lényeg, meg talán az, hogy egy kicsit abban a közegben legyek. A versenybírák, versenytársak, edzők, trénerek. Persze amikor a színpad mellett álltam, s vártam, hogy fellépjek… akkor volt bennem egy természetes félelem. Az igazi díjazást már ott a színpadra állás előtt megkaptam az emberektől: azzal hogy „az igen, nagyon jól nézel ki”, „Úristen, hogy nézel ki”. Az érem az egy plusz valami volt, amit ha nem kapok meg, akkor is boldogan és elégedetten jöttem volna el. Így persze más a dolog. Az éremnek számomra jelzés értéke van. Hogy ha napi 15-16 óra munka, iskola, diéta, hajnali edzések mellett a bírok arany helyezést szavaztak meg nekem, akkor még képes vagyok ennél sokkal jobb helyezést is elérni más versenyeken.

Volt-e holt pontod?
– Igen, sok-sok-sok volt. Mind a diéta betartása, mind az edzés elkezdésének pillanatában is. Hogy jó… nah most pihenek inkább, mert ma sokat dolgoztam és reggel iskolában is voltam..mag csak 5 órát aludtam. Meg, hogy… majd holnap duplán edzek. De akkor mindig beugrott egy gondolat, mi szerint „Mindig tegyél meg mindent még aznap a célod érdekében… mert, ha Majd holnap teszed, akkor az eredmény lehet, hogy ugyan úgy eljön, de sokkal később. Én meg az a sietős típus vagyok. J Azt szoktam mondani, hogy ha olyan kérdés motoszkál benned, mint pl: ezt még besűrítsem a mai napba, vagy áhh.. majd inkább holnap megcsinálom, megoldom,elintézem….Nem! „Tedd meg MOST, mert már most is késő!” és ez a mondtad az élet nagyon sok területén is igaz.

Milyen önmegtartóztatást igényel egy ilyen küzdelem?
– Rengeteg lemondással jár, mind az ételek terén, mind a szabadidő beosztása terén, mind pedig az edzések beiktatása terén. De talán a lemondás nem is olyan jó szó erre. Mert ha jobban belegondolok, nem lemondasz dolgokról, hanem inkább csak másokra cseréled azt. És ha a csere jól sikerül, akkor annak meglesz a hozadéka.

Hogy épült fel a felkészülés? étkezés, edzés terv stb…
– Mivel napi 4 és fél napban 15-16 órákat dolgoztam, plusz hétvégén iskolában voltam, így elég kevés volt az a szabad idő, ami a rendelkezésemre állt. Az én edzéseim súlyzós, ill. kardio edzésekből álltak. Javarészt ezekre munka után, azaz fél12-éjfélkor került sor, ami nem biztos, hogy az izomzatomban olyan fejlődést eredményezett, mint pl. ha d.u. edzéseket ésszerű –az edzésekhez mért pihenő időkkel vegyítek. De mint azt már korábban is mondtam, annyit tudtam, hogy akarom ezt. és ha éjfélkor kell neki állnom edzeni, akkor éjfélkor állok neki! Ilyen szempontból nagyon önfejű és néha igen makacs vagyok. Ha valamit elhatározok és érzem, hogy lehet hozadéka számomra, akkor ott nincs Nem!

Mi hiányzott a LEGjobban …?
– Az étkezés és edzés nehézségét tekintve; 20-30% az edzés és 70-80% a diéta. Nekem ebből a szempontból talán könnyebb volt, mint versenytásaimnak, mivel szüleim már egész pici korom óta a próbáltak egyfajta ésszerű egészséges táplálkozásra nevelni. Ami annyit jelent, hogy pl. cukros üdítőket egyáltalán nem iszok, és nem is hiányzik! Gyerekként, ha szomjas voltam, akkor ott volt a víz. Ha nem ittam meg, mert én is inkább üdítőzni akartam, mint a többi gyerek, akkor így jártam. Anyu azt mondta, hogy akkor nem is vagyok szomjas. Néha persze vendégségben lehetett inni colát stb… de ez kb. havi max 1-szer volt. Ezért a mai napig nagyon hálás vagyok nekik. Továbbá Anyu mindig figyelt rá, hogy sok zöldséget, gyümölcsöt együnk. Nagyszüleim kertjében előszeretettel „legeltem”mindenféle nyers zöldségfélét. pl.:sóska, zöldborsó, karalábé, répa. Továbbá fontos megemlítenem, hogy természetesen nem mindegy a genetika sem. Az én testem egy igen jól formálható, izmosítható test, amivel ha lehet így fogalmazni, könnyű dolgom volt. Hiszen mindenféle fehérje porok nélkül is tudtam magamra annyi izmot építeni, amit a kategóriám megkívánt. Talán a versenyen én voltam az egyetlen, aki nem szedett táplálék kiegészítőket (kivéve c,d vitamin). Bíztam abban, hogy egy erősen fehérjedús táplálkozással, minimális szénhidrátbevitellel el tudok érni valamiféle felmutatható eredményt.

Mit ettél a verseny után először?
– Sültkolbász mustárral, fehér kenyérrel! J Jól meg is fájdult a hasam. L Egész diéta alatt folyamatosan éhes voltam, mivel pár kg-ot le kellett adnom, így a napi bevitt kcal mennyiség kevesebb volt, mint amit a szervezetem felhasznált. Ettől az adóságtól pedig a cukorért, azaz gyorsan felhasználható szénhidrátért üvöltött a szervezetem, amit szőlőcukorral próbáltam csitítani.

Hogyan tovább…?
– Az arany minősítés arra mutatott rá, hogy lehet nem ártana kicsit komolyabban is foglalkoznom a versenyzéssel, mivel teljesen nulláról, semmi segítséggel egy Közép Európa kupáról aranyat hazahozni talán már jelent valamit. Annyi biztos, hogy büszke vagyok az eredményemre és mindenképp tovább folytatom a versenyzést, Valamint most kezdem személyi edzői pályámat, ahol kívánom átörökíteni az eddig tanultakat & hozzásegíteni másokat is az ideális testi-lelki közérzethez.

„Hagyd, hogy a parfüm fölszabadítsa a benned lévő fényességet…„ Nem márkát várok, de ha jellemeznéd… esetedben milyen is a győzelem illata?
– Mindenképp domináns jegyekkel rendelkező, erőteljesen friss és fűszeres. =)

Akár milliókról, akár egy csodaszámba menő sikerről van szó, a lényeg, hogy a jelenben éljünk, hallgassunk a belső GPS-ünkre, legyünk nyitottak a lehetőségekre, találjunk célt, hiszen a boldogulás nem hely függvénye, hanem elhatározottságé, ahogy Cseni is hangoztatta : „Tedd meg MOST, mert már most is késő!”

Szigeti Anna

Kézműveskedés a játszóházban

Bronz után ezüst