in ,

Születésnap a szabóműhelyben

Gutyan Jánosné

Tít éve nyitották meg a Bem József utca 8. szám alatt található Manufakturális Szabó-cipészműhely Múzeumot. A gyűjtemény bár nem eredeti helyén, a ház alsó szárnyában található, hanem egy különálló épületben, de tökéletesen korhű állapotban látható. A két helyiségben külön-külön láthatók a két szakmára jellemző, gondosan karbantartott és válogatott tárgyak és eszközök, amiket a nap folyamán a szakma már nyugdíjas mesterei kézbe is vettek, ill. bemutatták használatukat.

– A manufakturális múzeum két szakmát mutat be, a cipészetet és a szabászatot, ezért ennek a két szakmának a még ma élő mestereit, Fabó György csizmadiát, Tímár Ede Mihály és Hanzó Mihály cipészeket, valamint Sovány Jánost, Gömöri Jánosnét és Szabovik Pálnét, akik szabóságban dolgoztak, hívtam meg erre az alkalomra – mondta Gutyan Tibor a Manufakturális Szabó-cipészműhely Múzeum vezetője. Édesanyja, a gyűjtemény tulajdonosa, Gutyan Jánosné, az ő édesapjának, Horváth Jánosnak a hagyatékából rendezte be a két műhelyt és mind a mai napig élvezettel mesél a régi mestervilágról.

A születésnapra nagyon készültek a gyűjtemény gazdái. Az udvaron kézművesek portékáit lehetett megtekinteni, az egésznapos programban a meghívott mestereinek visszaemlékezésén kívül fellépett Boczonádi Zsuzsanna kedves citerájával, a Szentandrási Dalkör asszonykórus, a chovános harmonikások, és a Tessedik ifjú táncosai is.

Egy kis meglepetésre is sor került még rögtön a nap elején. Szabovik Pálné korábbi tanítványait Gömöri Jánosné hívta el, hogy köszöntsék egykori mesterüket.

Folder Gallery Error: No picture available inside tartalom/140611szabo.

Vélemény, hozzászólás?

Negyedszázada a diáksport szolgálatában

Vidám évzáró éremátadással és karaoke partival