in , , ,

Páratlan páros Cseke Péterrel és Szerednyei Bélával

Dr. Melis János Szarvas Város jegyzője, az este házigazdája köszöntötte a Vízi Színház nézőit péntek este. Bekonferálta a III. Magyar Teátrum Fesztivál második darabját Ray Cooney Páratlan páros című bohózatát, a Kecskeméti Katona József Színház előadásában, Cseke Péter – a Kecskeméti Színház igazgatójának rendezésében és főszereplésével. A bohózatot Kecskeméten 2012. december 31-én mutatták be. De a darab előélete 1985. december 31-én kezdődött a Madách Színházban. A két főszereplő akkor is Cseke Péter és Szerednyei Béla voltak.

A darab története a következő: John Smith (Cseke Péter) nem átlagos ember, két felség között egymástól nem is messzire éli jól szervezett életét. Míg egy napon segítségére siet egy öreg hölgynek, akit megtámadtak, de a hölgy azt hiszi az egyik támadója és fejbe veri a táskájával. Kórházba kerül, ahol bemondja az egyik címet, a rendőrségen a másikat. Közben mindkét feleség bejelenti az eltűnését. Ezzel elkezdődik a hazugságok sorozata, mert a jól megszervezett rend felborul. Stanley (Szerednyei Béla), John barátja próbál segíteni, de még jobban összekuszálja, az amúgy is gubancos szálakat.

A Kecskeméti Színház a nézők számára két óra nevetést tervezett be, amit sikerült is megkapnia. Képtelen helyzetek, magas labdák repültek, amit a partnerek sorra leütöttek. De a két abszolút győztes Cseke Péter és Szerdnyei Béla. A darabot olyan könnyedén, olyan természetesen játszották végig, amire csak a nagyon profik képesek. Ami még nagyon tetszett nem kifele játszottak, hanem mintha egy látatlan fal lett volna a színpad és a közönség között, ettől lett hihető ez a képtelen történet. (Legalábbis arra a két órára!) Mintha a szomszéd ház ablakán lesett volna be a közönség és nézte végig az ott zajló eseményeket.

Cseke Péter (John) és Szerdnyei Béla (Stanley) játéka kiemelkedő. Annyira természetesen játszottak – ami közel harminc év után magától értetődő lenne, – de szerintem éppen ezért kell jobban koncentrálniuk, hogy ne csak rutinból játszanak, nagyon nagyot alakítottak. A feleségek Danyi Judit (Mary) és Magyar Éva (Barbara) csak asszisztálni tudtak a két főszereplőnek. A két nyomozót játszó Kiss Jenőnek és Pál Attilának volt lehetősége színesíteni az előadást, amit meg is tettek, különösen Kiss Jenő. Az egyik lakás emeleti szomszédját a meleg divattervezőt alakító Kiss Zoltán „harsánysága” nem volt zavaró, sőt megjelenése egy teljesen más színt hozott az darab amúgy is színes palettájára. Remek előadást láthattak a Vízi Színház nézői péntek este.

A darabot Ungvári Tamás fordította. A díszlettervező Szlávik István, a jelmeztervező Velich Rita volt. A darabot Cseke Péter rendezte.

Jubileumi évzáró: Oscarral zárult le a Chován 50. tanéve

Egy kis strandröpi a végére…