in , , ,

Tege Antal parádés József Attila-estje

Lovas Gábor, Liszi Melinda, Tege Antal és Komáromi Anett

Csütörtökön este a mesejáték után nem maradt el az esti „Vers a víz fölött” sem. Tege Antal Mátyás királyból József Attila lett. Egy pódium-előadást láthattunk József Attiláról. József Attila mesélt életéről átszőve verseivel. Szerelmei – Vágó Márta, Szántó Judit, Gyömrői Edit, Kozmutza Flóra visszaemlékezéseit, válaszait – Komáromi Anett színművésznő olvasta fel. Varázslatos összeállítás volt.

Tege Antal most is lenyűgözött pontosságával, precizitásával, az egész este összeállításával, versmondásával, előadásmódjával. Előadta a történetet, mintha maga József Attila állt volna a színpadon és hevesen gesztikulálva meséli életét átszőve verseivel. Számomra emlékezetes este volt.

Az estét Liszi Melinda éneke Lovas Gábor gitár kíséretével egészítette ki.

Nagyon szeretem József Attilát- az egyik kedvencem – ez az összeállítás lélegzet elállítóan jó volt. Végigkísérte József Attila életét szerelmein és versein keresztül. Pályatársai, testvére, szerelmei visszaemlékezése megőrizte a költő rövid életének pillanatait. Vágó Márta bár halála után akarta engedélyezni levelezésükből és visszaemlékezéséről 1942-ben írt könyvét, azonban engedve a nyomásnak – 1975-ben – megjelent József Attila címmel. Kozmutza Flóra (Illyés Gyuláné) visszaemlékezése is megjelenhetett – bár könyvét nem a nyilvánosságnak szánta, de végül engedélyezte a kiadást – József Attila utolsó hónapjairól címmel 1988-ban. Mindkét kötet tartalmazza József Attila leveleit. Szántó Judit tollából is megjelent egy könyv Napló és visszaemlékezés címmel. Testvére Jolán József Attila élete címmel írta meg visszaemlékezéseit. Érdemes leemelni a polcról, elmenni a könyvtárba és elolvasni a könyveket.

Az este háziasszonya Zapkáné Csasztvan Zsuzsa a Baráti Kör elnöke volt, de a tagok is aktívan segítettek elnök asszonyuknak.

Közbiztonság és az orvosi ügyelet volt a téma a Jobbiknál

Nyári tehetséggondozó tábor a Vajdában