Menu
in ,

Melis György hazaért

Melis György szobra

Ma délután megérkezett Szarvasra Melis György szobra, aminek szerdán 16 órakor lesz az avatója a Mitrovszky-kastély előtt. A város szülöttjének, a leghíresebb magyar operaénekesnek az emlékművét ma délután hozták el aklotói, hogy helyi támogatás mellett a helyére emeljék a három darabból, talapzatból, függönyből, ill. Melis György életnagyságú szobrából álló alkotást.

Az emlékmű összesen 2,5 tonnát nyom. Ennek nagyobb része, egy ill. másfél tonnás az alap, valamint a függönyt szimbolizáló márvány. Maga a szobor könnyű. Bronznak néz ki, de egy speciális műgyantából készült, amit bronzosítottak.

– A szobor Petró Attila gávavencsellői kőfaragó művész és Szabó Sándor szobrászművész alkotása, de ez mind kiderül majd a szerdai avató ünnepségen, mint ahogy még sok minden ki fog derülni akkor, ami most, az állítás során még titok – árulta el kérdésünkre Lestyán Katalin, a szlovák önkormányzat titkára.

Petró Attila készítette Melis György Farkasréti temetőben álló síremlékét is. Saját költségére. A művész iránti tiszteletből. Van még ilyen.

A Mitrovszky-kastély elé álmodott szobor állításának munkálatait mindvégig figyelemmel kísérte Mótyán Tibor és az időközben megérkező Clementis Tamás operaénekes is, Melis György egyik legnagyobb tisztelője.

Leave a Reply

Exit mobile version