in ,

Melis György hazaért

Melis György szobra

Ma délután megérkezett Szarvasra Melis György szobra, aminek szerdán 16 órakor lesz az avatója a Mitrovszky-kastély előtt. A város szülöttjének, a leghíresebb magyar operaénekesnek az emlékművét ma délután hozták el aklotói, hogy helyi támogatás mellett a helyére emeljék a három darabból, talapzatból, függönyből, ill. Melis György életnagyságú szobrából álló alkotást.

Az emlékmű összesen 2,5 tonnát nyom. Ennek nagyobb része, egy ill. másfél tonnás az alap, valamint a függönyt szimbolizáló márvány. Maga a szobor könnyű. Bronznak néz ki, de egy speciális műgyantából készült, amit bronzosítottak.

– A szobor Petró Attila gávavencsellői kőfaragó művész és Szabó Sándor szobrászművész alkotása, de ez mind kiderül majd a szerdai avató ünnepségen, mint ahogy még sok minden ki fog derülni akkor, ami most, az állítás során még titok – árulta el kérdésünkre Lestyán Katalin, a szlovák önkormányzat titkára.

Petró Attila készítette Melis György Farkasréti temetőben álló síremlékét is. Saját költségére. A művész iránti tiszteletből. Van még ilyen.

A Mitrovszky-kastély elé álmodott szobor állításának munkálatait mindvégig figyelemmel kísérte Mótyán Tibor és az időközben megérkező Clementis Tamás operaénekes is, Melis György egyik legnagyobb tisztelője.

Vélemény, hozzászólás?

Vízi randevú Békésszentandráson

Minden településre kellene egy hős