in , ,

Csángóföldről érkezett: egy hétig láthatók Szarka Mihály képei a múzeumban

Roszik Zoltán és Szarka Mihály

Egy 21 éves csángó fiatalember, Szarka Mihály képeiből nyílt kiállítás a Tessedik Sámuel Múzeumban. A festő a Kárpátokon túlról, Bákó megyéből, egy moldvai magyar faluból, Külsőrekecsinből érkezett Szentandrásra, a Papp Dezső rendezte nyári táborba, ahol évről-évre csángó fiatalok táboroznak egy-egy hétig.

Roszik Zoltán mutatta be a fiatal alkotót, aki a művészet szeretetét nagyapjától örökölte, és aki nyolc éve rajzol és fest. Első kiállítására, Szarvasra, nyolc év terméséből válogatott.

A festmények között vannak vallásos témájú képek, fotorealisztikus épületábrázolások, a vidéki élet szépségeit romantikába hajló módon bemutató, valamit már-már fantasy-ba csapó, az előbbiek keveredéséből született alkotások is. A témaválasztásról, ill. a végeredményt befolyásoló tényezőkről kérdeztük a fiatal művészt.

– A Parlament egy képről készült – árulta el Szarka Mihály. – Mikor kirándulok valamerre és meglátok valamit, vagy van egy ötletem, hogy ez milyen szép lenne festve, leírom valamire. Mikor időm van, előveszem ezeket és akkor nekiállok és megfestem a jegyzetek alapján.

Arra a kérdésre, hogy a fantasy- jellegű képek hogy születnek, Szarka Mihály elárulta, hogy ha pl. meglát egy szép vízfolyást, akkor azt az elemet kiveszi, és más elemekkel egészíti ki.

A fiatalember nem a festésből él. Napközben építéseken dolgozik, és csak esténként tud festeni. Képei nagyon kedvező áron vásárolhatók meg a Tessedik Sámuel Múzeumban. A számunkra alkalmi ár a csángó fiatal számára viszont azt jelenti, hogy egy darabig nem lesz gondja arra, hogy miből fedezze a hobbija anyagszükségletét. A festmények nagyon rövid ideig, csak egy hétig láthatók, úgyhogy hajrá kedves szarvasiak, minél többen vigyék haza a kiállítás egy-egy darabját!

Vélemény, hozzászólás?

Ilike néni emlékének ajánlja az aranyérmet Fábri János

Nehéz pályán zajlott az akadályhajtás Szentandráson