in ,

Vissza a gyökerekhez – Szarvasi Krónika 28/2014

Júliusban jelent meg a Szarvasi Krónika 28. száma. Késve. Az eddigi számok mindig májusban kerültek az olvasókhoz. Most a tervezett központi téma – szarvasiak az I. világháborúban – anyagának késése miatt várt a szerkesztőség. Végül ez a téma „kinőtte” a Krónikát (100 oldalnyi anyag gyűlt össze), önálló kötet lett belőle, Szarvasiak a Nagy Háborúban címmel jelent meg a Krónikával egy időben. (Erről is olvashatnak majd.)

A Krónika visszatért régi terjedelméhez (144 oldal) és hagyományos szerkezetéhez. A Jelenidőben c. rovatban a képviselő-választás eredményei olvashatók, és bemutatkozik Dankó Béla, a körzet régi-új országgyűlési képviselője. Hagyományos elem a legnagyobb adófizetők és cégek névsora, lehet böngészni. 14 oldalon sorjáznak a kitüntetettek. Köztük a dr. Váradi László, a HAKI ny. igazgatója, Fekete Péter, a Jókai Színház igazgatója, akik országos érvényű kitüntetést kaptak. Számos kitüntetést adott a Baráti Kör is. Dr. Hanyecz Katalin, az Arborétum igazgatója a kert újonnan megnyitott területét, a 20 hektáros Parkerdőt mutatja be, ezt követi két oldalnyi kép a Mini-Magyarország makettparkról. A Köztünk él sorozatban – Ezermester címmel – az 1926-ban született Litauszky György életútját tekinti át a vele készült, terjedelmes, képekben gazdag interjúban. A képen látható sárkányrepülő is az ő alkotása.

Az Agrárkutatás a központi témája ennek a számnak, a középpontban halakkal. A kitüntetett dr. Váradi Lászlóval készült interjú, dr. Bakos János a pontytenyésztésről, dr. Rónyai András a tokhalakról írt nívós tanulmányt.

A Múltunkat idézve című rovatban olvashatnak a Gimnázium (volt) nagykönyvtáráról, a gimnázium egykori tanárairól és neves tanulóiról, egy földműves család hajdani életéről, egy bohém földbirtokosról, gróf Bolza Géza egykori barátjáról. Több év kihagyás után folytatódik a tanyai iskolák története.

A Krónika egyik alapító tagjától, dr. Marjai Gyulától búcsúznak kollégái, és megemlékeznek Blaskó Mihályról a közelmúltban elhunyt szlovák-magyar költőről is.

A Szemlében egy tucat Szarvason megjelent könyvet mutatnak be a szerkesztők. Tíz apró betűs oldal foglalja össze a város 2013-ban történt legfontosabb eseményeit.

Vajdás diákok csiviteltek a Mátrában

Egy városrehab ünnepélyes vége