in

Új néven tovább folytatódik a pályázati program – indul az Erasmus+ a Székelyben

Erasmus+ néven indult 2014 tavaszán az Európai Bizottság új programja, mely az oktatást, az ifjúsági területet és a sportot is magában foglalva hét eddigi programot egyesít és vált fel.

(Közöttük az Egész életen át tartó tanulás Leonardo da Vinci programját is.)

Iskolánk a Tempus Közalapítvány által meghirdetett Leonardo da Vinci pályázati programokban 4 éve nyertesként vesz részt. 2010-2013 között 10 pályázati programot valósítottunk meg, mely szerint három-, illetve négyhetes külföldi szakmai gyakorlatokra utazhattak tanulóink Németországba, Finnországba, Olaszországba, Portugáliába.

A Leonardo programot felváltva 2014 tavaszán beadtuk pályázatunkat az Erasmus+ programra, mely egyesíti az eddigi célországokba irányuló pályázatainkat, ugyanis az új rendszerben egy iskola csak egy pályázatot adhatott be.

Az Erasmus+ program célkitűzései között szerepelnek az eddigi Leonardo program célkitűzései is, a szakmai alapképzésben és szakképzésben érintett fiatalok egész Európára kiterjedő mobilitásának minőségi javítása és mennyiségi növelése.

Örömünkre nem szakadt meg a diákok külföldre utaztatása, hiszen pozitívan bírálták el pályázatunkat – bár az új pályázati rendszerben sokkal nehezebb egy komplex, több országra kiterjedő téma választása, a pályázati program összeállítása.

42 328 euró pénzösszeg támogatásban részesítették iskolánkat, mely szerint 8 vendéglátásban tanuló diák Németországba, 8 vendéglátásban tanuló diák Olaszországba, 4 vendéglátásban tanuló, 2 fodrász, 2 informatikai rendszergazda, 2 ügyviteli titkár Portugáliába utazhat külföldi szakmai gyakorlatokra.

A szakma gyakorlása mellett kiemelt szerepe van az angol, illetve német nyelv gyakorlásának, a kommunikációnak és a későbbi önálló munkavállalásra való felkészülésnek.

Kohut Andrásné intézményvezető

Európai bölény a szarvasi vadonban

Bácskai János szenvedélyes estje a víz fölött