in , , ,

Nagyváradi Erzsébet megidézte Szabó Magdát, Agyigót

Nagyváradi Erzsébet, mögötte Gerendás Péter

Csütörtökön este rendhagyó helyszínen köszöntötte Petneházi Andrea a Vízi Színház közönségét. Az estet a Szeparé étterem fogadta be a szemerkélő eső miatt. Az esőtől függetlenül zsúfolásig megtelt a fedett étterem.

Csütörtökön este a Gózon Gyula Kamaraszínház mutatkozott be. Az előadás Agyigó címmel Szabó Magdát az Embert mutatta meg. Az előadást az írónő verseiből és önéletrajzi ihletésű prózaköteteiből szerkesztette a rendező Czeizel Gábor.

Szabó Magda több életrajzi ihletésű könyvet írt, amiből a rendező a Für Elise, és a Megmaradt Szobotkának kötetekből emelt ki részeket, valamint a Szüret című kötet verseiből válogatott és tett kerekké. Az előadás eredetileg 90 perces, itt egy rövidített változatot adott elő Nagyváradi Erzsébet színésznő és Gerendás Péter gitárművész. Az ismertető szerint az első rész a gyermekkor, a második rész a szerelem. Szarvason a Szobotka Tiborhoz fűződő szerelem volt domináns. Szobotka Tibor több mint harminc éven át volt férje és mindenben társa Szabó Magdának. Szeretett férje becézte Szabó Magdát Agyigónak.

Nagyon lírai, néha szívszorító előadást láttunk. Jó volt a hallani az ismert részeket, jó volt „együtt lenni Szabó Magdával”. Nagyváradi Erzsébet érzékenyen idézte meg az írónőt, oly kedvesen, szerényen, amilyen Szabó Magda volt. Gerendás Péter zenéje belesimult az előadásba, kerekké tette a prózai történetet. (Geredás Péter a színház kérésére zenésített meg nyolc Szabó Magda verset.) Az előadás hatására le lehet venni a polcról Szabó Magda köteteit, drámáit és újraolvasni, vagy a fiataloknak megismerkedni Szabó Magda könyveivel. Mert Szabó Magda nem csak kiemelkedő írónő volt, hanem fantasztikus ember is, ami a könyveiből is árad. Lénye a szeretetet sugározta. E szeretett adta át csütörtökön este Nagyváradi Erzsébet színművésznő.

Péntek este ugyancsak a Gózon Gyula Színház lép színpadra Tamási Áron Énekes madár című tréfás szerelmi történettel, amiben Nagyváradi Erzsébet is szerepel.

Szabó Magda gyönyörű meséjével a Sziget–kékkel pedig 14.-én csütörtökön kora délután találkoztatnak a gyermekek és felnőttek.

Fotó: Berec Zsolt

Játékkiállítás nyílhat Szarvason

Vitaminnap eső előtt, eső után