in

Játékkiállítás nyílhat Szarvason

Szabó László

Az eredeti Tévé-Maci és Mirr-Murr, a kandúr is látható lenne azon a játékkiállításon, amelyet Szabó László álmodott meg. A bábkészítő relikviái között ugyanis szerepelnek a gyerekek egykori nagy kedvencei is, amelyeket jövőre már a nagyközönség is megcsodálhatna.

Szabó László már több mint fél évszázada, 52 éve gyűjt játékokat. Abban az időben voltak Magyarországon először kaphatóak a matchbox-ok, ami elindította a gyűjtőt az úton. Akkoriban még a honvédségnél dolgozott, amiből kifolyólag nagyon sok repülőgép-makettet is készített. Ezek többnyire egyszerű technikával és anyagokból valósultak meg, amelyekhez később különleges és egyedi darabok is társultak. A repülőgép-gyűjtemény ma már eléri az 1000 db-ot, de több száz rendőrautó, tűzoltóautó, tank és hajó is fellelhető a játékok között.

– Nagyon hosszú utat tettem meg, amíg idáig eljutottam – meséli az egykori neves bábkészítő. 2007-ben a szarvasi önkormányzat jóváhagyta az elképzeléseimet és támogatásáról biztosított. Az első helyszín a Bolza-kastély lett volna, de kiderült, a Gödöllői Tudományegyetem tulajdonát képezi. Később a Tessedik Sámuel Múzeum galériájára esett a választás, de ez is meghiúsult. Egy időben kilépve a település határain, Békésszentandráson szerettem volna létrehozni a múzeumot, de végül erről is le kellett mondanom. Felmerült a Mitrovszky-kastély neve is, jelenleg azonban úgy tűnik, a Tessedik Sámuel Múzeum földszinti kisterme lesz a végállomás.

A kiállítás megvalósítása rendkívül költséges, mintegy 800 ezer-1 millió Ft között mozog. Felajánlások azonban már érkeztek. Kohut Andrásné, a Székely Mihály Szakképző Iskola igazgatója pl. megígérte, hogy az intézmény faipari tanulói segítenének a vitrinek elkészítésében, többen pedig kisebb összegekkel járultak hozzá a tervek kivitelezéséhez.

– Elképzeléseim szerint a bejárattal szemben helyezkednének el munkásságom jellegzetes figurái, a Tévé-Maci, Mirr-Murr, a kandúr valamint a bábos szakma meghatározó kellékei is megtekinthetők lennének. A négyszintes polcokra, aprólékos válogatás követően, a játékgyűjteményem darabjai kerülnének. Terveim szerint a látogatók a játékok történetéről is tájékozódhatnának, rövid ismertetők formájában.

A hosszútávú tervek között szerepel egy játéksarok is, ahol a gyerekek kipróbálhatnák kedvenceiket. Amennyiben pedig a tér és a lehetőségek engedik, Szabó László egy vasútmodellt is elhelyezne a kiállítás középpontjában.

A bábkészítő a cél érdekében nemrégiben egy számlaszámot is létrehozott. Amennyiben bárki segíteni szeretne, megteheti a 10402142-50526551-69901000-es számlaszámon keresztül.

Fotók: Berec Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Körözött férfit fogtak el a szarvasi rendőrök

Nagyváradi Erzsébet megidézte Szabó Magdát, Agyigót