in ,

Gyógyteával az egészségért

Maczkó Ferencné Veronika

Új látványossággal bővült a Sárarany Szalmaporta. Néhány hónapja elkészült a gyógynövény-és fűszerkert, amelyben több mint 50 gyógyhatású növény található. Augusztus 9-én a tulajdonos Maczkó család ebben az egészségpatikában kalauzolta az érdeklődőket. A bejárattól balra elhelyezett kiskertben, egymás mellé ültetve ismerős és szinte soha nem látott növények fogadták a látogatókat.

– Akad gyerek, aki a petrezselymet vagy a krumplit sem ismeri fel – mutatott rá Maczkó Ferencné, a családi vállalkozás egyik tagja. A felnőttek leginkább a boltok polcairól ismerik a gondosan becsomagolt fűszereket, és rácsodálkoznak, hogy hogyan is néznek ki valójában.

A több mint félszáz növény között megtalálható a közismert kamilla, bazsalikom, rozmaring, de olyan különlegességek is fellelhetők, mint az ánizs, mángold vagy a méhbalzsam. Ez utóbbit pl. állítólag a Bostoni teadélutánon fogyasztották, mivel a teaszállítmányok a tengerbe vesztek. A nagy, zöldlevelű mángold pedig leginkább a spenótot és a sóskát helyettesítette.

A Maczkó család minden olyan gyógy-és fűszernövényt igyekezett összegyűjteni, amelyet elődeink a népi konyhában vagy gyógyászatban előszeretettel használtak.

– A gyógynövények között szinte minden betegségre lehet találni megfelelőt – meséli Maczkó Dóra. Régen csak kamillateát ittak, ezt ismerték teaként. A mezei kakukkfű és a pemetefű teáját köhögéscsillapítóként fogyasztották. A citromfű az alvási problémákra nyújtott segítséget. Ha lefekvés előtt elfogyasztunk belőle egy csészével, garantáltan szebb lesz az álmunk.

A látogatók a kert megismerése mellett több mint 10 féle teát is kóstolhattak. A vendégek továbbá egy illatfelismerő játékba is bekapcsolódhattak, gyógyhatású krémeket készíthettek, ill. a gyerekek kipróbálhatták a porta környezetbarát automatáját, az ökomatát is.

A Maczkó család szeretné elérni, hogy sokan elgondolkodjanak azon, hogy a kiskertet az otthonaikba vigyék. A legtöbb gyógy-és fűszernövényhez ugyanis elég mindössze a konyhaablak, ahol egy kis cserépben elültetve újra megbolondíthatjuk az ételek ízét. Emellett bíznak benne, hogy amennyiben a gyógynövények jótékony hatásait megismerjük, a későbbiekben először nem az orvoshoz, hanem a gyógynövényboltba rohanunk segítségért.

Vélemény, hozzászólás?

Kolti Helga és Dobri Dániel estje a parton

Megkezdték a kézilabdás lányok is