in ,

Hova tűntek a szarvasi halas napok?

Idén elmarad az Szarvas egyik legnagyobb gasztrokulturális rendezvénye, a szarvasi halas és gasztronómiai napok. A programot 3 évvel ezelőtt a Víz-Hal-Ember Közhasznú Alapítvány indította útjára azzal a céllal, hogy népszerűsítse a hazai halfogyasztást és párbeszédre adjon lehetőséget a szakmában érintettek számára. Elképzeléseik között szerepelt, hogy a rendezvény évről évre helyet kapjon a szarvasi rendezvénynaptárban. Idén ez nem sikerült.

– Az ok nagyon prózai – magyarázza Varró Zoltán, az alapítvány kuratóriumának elnöke. Meglehetősen furcsa pályázati rendszer jellemzi ma Magyarországot. Ebben az évben sajnos nem sikerült pályázati forrást nyernünk a rendezvényre, nonprofit civil szervezetként pedig egyedül nem tudjuk megvalósítani.

Érdekességként hozzátette, a jövő évi, azaz sorban a 4. szarvasi horgász és halas gasztronómiai napokra előreláthatólag már van pályázati keret, így 2015-ben nem marad el. A szervezők szeretnék jövő nyáron még tartalmasabb és színesebb programokkal meglepni a látogatókat, ezzel is kárpótolva őket az idei hiányért. A rendezvény gerince, a főzőverseny, a horgászverseny és a szakmai konferencia várhatóan továbbra is megjelenik a három napos eseményen, valamint várhatóan korábbi társrendezvényük, az egészségnap is a programok részét képezi.

– Az utolsó pillanatig reménykedtünk benne, hogy idén is meg tudjuk tartani a halas napokat. Úgy érezzük ugyanis, hogy hiánypótló programokról van szó, ahol első helyen a halas gasztronómia áll. Magyarország ugyanis évi 3-4 kg átlagos halfogyasztással még mindig sereghajtó az európai országok viszonylatában. Más településeken azonban megjelentünk, így pl. a vasutas szakszervezetekkel együttműködve egy budapesti családi napon tartottunk halas bemutatót.

Bár a halas napokra még egy évet várniuk kell a szarvasiaknak, az alapítvány idén is készül egy különleges programmal. A tavalyi rendezvény egyik meghívott vendége volt ugyanis az indonéz nagykövetség, akik kultúrájukból és gasztronómiájukból is ízelítőt nyújtottak a közönségnek. Októberben a program önálló életre kel, egy dél-kelet ázsiai találkozó formájában. Várhatóan tíz ország képviselői találkoznak Szarvason, akik bemutatják a nagyközönségnek halas kultúrájukat. Jelenleg az egyeztetések zajlanak, de több ország már jelezte részvételi szándékát.

Vélemény, hozzászólás?

Megkezdték a kézilabdás lányok is

Eszenyi Enikő a színpadon és a Körösben