in , , ,

Sziget-kék: mese Zentáról

2013. októberétől az Újvidéki Művészeti Akadémia végzős magyar színészosztálya, kilenc fiatal színművész együtt maradt és Zentán állandó színtársulatot hozott létre. A fogadókészség Zentán megvolt, hiszen 2009-től már megalapították a Zentai Magyar Kamaraszínházat, de állandó társulata nem volt. Vizsgaelőadásukat már Zentán mutatták be, ezzel is megköszönve, hogy a város befogadta a fiatal színészeket.

Csütörtökön este ez a kilenc fiatal színművész adta elő Szabó Magda Sziget-kék című zenés mesejátékát Szabó Magda regényének felhasználásával, elsősorban kicsiknek. A Sziget-kék Szabó Magda utószava szerint gyermekkorának megrendelt meséje volt, amit édesanyja mesélt esténként, ahogy fogalmaz: „Ezt a regényt itt, amit olvastok, anyám találta ki – én csak megírtam helyette, s ha beleolvasok, mindig a régi szobát látom, ahol valaha hallottam.”

A történet Valentinről szól, és az állatokról, de van benne gonosz nagynéni is. És Valentin anyukájáról, aki beteg, de Valantin az állatokkal összefogva visszakapja édesanyját egészségesen.

Az előadás a Vízi Színház helyett a Petőfi utcai sportcsarnokban lett megtartva, ami jó döntés volt, mert az eső az előadás alatt zuhogott. Így látni lehetett, hogy a díszleteket is a fiatal művészek építették fel, ahogy Seregi Zoltán felkonferálásából is hallható volt. Seregi Zoltán után Vukosavljev Iván igazgató mutatta be röviden a Zentai Magyar Kamaraszínházat és a társulat tagjait. A kilenc színész, akik a darabban több szerepet is játszottak: Dévai Zoltán, Kucsov Borisz, László Judit, Lőrinc Tímea, Nagyabonyi Emese, Nesic Máté, Papp Arnold, Rutonic Róbert és Virág György. Nagyon tetszett a díszlet, ami valószínű közös munka volt, mert nincs feltüntetve név. A jelmez Rutonic Róbert munkája. Rendezte: Szalóky B. Dániel.

Maga az előadás a lényeget tekintve visszaadta Szabó Magda írását. De mint írtam nem a regény volt színpadra írva. (Ahhoz kevés lett volna az egy óra.) Hangulatában azonban az előadás a Sziget-kék volt. A színészek játéka, a szerepek változása miatt is nagyon jó volt. Sziporkáztak, látszott, hogy örömmel játszanak és az is, hogy alakításuk, színészi játékuk nagyon jó. A színészek több hangszeren játszottak és bevonták az előttük ülő gyermekeket is, – a hangszerek felismerésébe és megtanítottak egy dalt is, különböző mozdulatokkal.

Nagyon jó, hogy a Vízi Színházban bemutatkozhatnak határon túli színházak, színészek is. Az elmúlt két évben a Beregszászi Illyés Gyula Színház egy-egy produkciója volt látható (Dekameron és a Liliomfi). Sőt két éve a „Vers a víz fölött”–ben Kovács Frigyes Péter Ferenc és Kónya Sándor Vajdasági művészek is bemutatkozhattak egy szenvedélyes esttel.

Fotó: Hegedűs Éva

Kié lesz az idei év kedvenc szilvás sütije?

A Csodaszarvas a Felvidéket is meghódította