in ,

Volt szennyvíz, nincs szennyvíz: átadták az új szennyvíztisztítót

Havasi Tibor, Goda Sándor és Babák Mihály

– Szarvas városnak egy forintjába sem került a szennyvíztelep rekonstrukciója – hangsúlyozta Babák Mihály polgármester a beruházás átadóján. A rekonstrukció nem jó kifejezés a másfél milliárdos beruházásra, mert gyakorlatilag egy teljesen új létesítményről beszélünk. Az 1968-as átadása óta, azaz 45 éve pofozgatott nyílt technológiás rendszert mostantól egy zárt rendszer vette át, ami teljesen környezetbarát és mentes a szaghatásoktól. A telep a maga 3500 köbméteres napi kapacitásával teljes körűen kiszolgálja a város lakóit, az itt dolgozókat és tanulókat, mondta Havasi Tibor, a Veolia Magyarország Zrt. területi igazgatója.

– Az elmúlt 21 hónapban egy minden eddiginél nagyobb volumenű korszerűsítést hajtottunk rajta végre. Az elavult műtárgyak helyén új biológiai műtárgy épült, létesült egy fedett, zárt iszaptároló csarnok és egy szagmentesítő biofilter, valamint a meglévő, és funkcióját a későbbiekben is megtartó kezelőépület mind építészetileg, mind pedig épületgépészetileg is felújításra került – foglalta össze a beruházás lényegét röviden Havasi Tibor.

A több évnyi előkészítő tevékenység után a fővállalkozói szerződés aláírására 2012. november 26-án került sor. Több hónap a tervezés és az engedélyeztetés után a munkagépek 2013 májusának közepén vehették birtokba a területet. Kilenc hónap megfeszített munkával eljutottak oda, hogy a szennyvíztisztító—telepet részműszaki-átadás keretein belül átadták az önkormányzatnak, ill. megkezdődhetett a szennyvizes hatósági próbaüzeme.

A felépített technológia többlépcsős. Műszerekkel mérik a beérkező szennyvizet, ami először egy mechanikai tisztításon esik át. Ebben a fázisban kiszűrik azokat a szilárd szennyeződéseket amik a rendszerbe nem kellenek. Jó hír, hogy az üzemlátogatás idevonatkozó részénél kiderült, hogy megtalálták azt a dörzsit, ami valamelyik háztartásból nagyon hiányozhat. Ezután megtörténik a szennyvíz mennyiségi és minőségi kiegyenlítése. A biológiai szennyvízlebontás négy darab, egyenként 1150 köbméteres medencében megy végbe. A tisztított szennyvizet a Hármas-Körösbe vezetik, a helyben maradó iszapot pedig sűrítik és víztelenítik, a végterméket pedig egy iszaptároló csarnokban 12 hónapon át tudják tárolni. A folyamat során felhasznált vegyszerek mennyiségét egy UV-s fertőtlenítő rendszerrel csökkentették.

– Egy nagyon hosszú folyamat nagyon fontos mérföldkövéhez jutottunk – mondta Goda Sándor, az Alföldvíz Zrt. üzemviteli osztályvezetője, miután Babák Mihály polgármester jelképesen átadta neki a telep kulcsát. – Korábban már négy beruházással próbálták javítani a szennyvíztisztítás hatékonyságát, a védett kategóriába tartozó Hármas-Körös befogadót megóvni a szennyezőanyagoktól, a lakosság problémáit kiküszöbölni, gondolok itt a szaghatásra, de mindeddig hathatós megoldást nem sikerült a beruházások során elérni. Javult a tisztítás kicsit, javult a mennyiségi befogadóképesség, hiszen 450 köbméterről 4600-ra nőtt a beruházások során, de az igazi áttörést a mostani hozta meg – mondta az Alföldvíz munkatársa.

A protokolláris rész után a Havasi Tibor fázisról fázisra bemutatta a telep működését az érdeklődőknek.

Vélemény, hozzászólás?

Ödön: bullterrier és öleb egyben

Új lendülettel Szarvasért: független polgármester-jelölt is indul Szarvason