in ,

Fegyver helyett fényképezőgép: 11 napig fotózott a honvédségnél Kiss János

Augusztus 11-én “bevonult” és a szolnoki deszantosoknál, a 25/88 könnyűvegyes zászlóaljnál 11 napot töltött a 86-os helikopterbázison. Engedélyezték neki, hogy légi és vízi járműveken is fotózhasson. Ezalatt az idő alatt a búvárkosától elkezdve a helikopteres repülésen át különböző álcázási feladatok közben átélt élményeiről mesélt Kiss János fotós.

– Mindenből kivettem a részem, amiből csak lehet, ha már mindenre szólt az engedély. Az augusztus 20-i felkészülést is fotókkal illusztráltam, amit átadtam a honvédségnek, ill. a weblapomra is feltöltöttem. Közben jött egy olyan alkalom, hogy a 88-as zászlóaljat meghívták az egri Végvári Vigasságokra, ahová elkísértem őket. Ott is készült fotósorozat ahogy a fiúk felléptek.

Sikerült egy vízálló kamerát szereznie, így víz alatti felvételeket is készített a merülésekről, ill. helikopterből, ahol hol fotózott, hogy filmfelvételeket csinált.

– Hol fotóztam, hol videóztam, ilyen kétkezes deszantos voltam, egyik kezemben a kamera, másik kezemben a fényképezőgép. Próbáltam lehetőleg mindent megfotózni és felvenni – mesélte “megpróbáltatásait” Kiss János. – Mint kiderült, senkinek nem adtak még ilyen engedélyt, úgyhogy Magyarországon én vagyok az első, akinek a honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya, illetve Orosz Zoltán altábornagy úr ilyet kiadott. Minden ajtó megnyílt. Minden zászlóalj vendégül látott egy kávéra, hogy megismerjenek, ki vagyok, mit szeretnék, illetve ennek a bázisnak a parancsnok-helyettese.

A honvédségnél augusztus 19-én adják át a kitüntetéseket, jutalmakat, ahol meglepetésére őt is kiszólították, hogy díjazzák 11 napi munkáját.

– Egy emlékplakettet, és egy jelvényt nyújtottak át. Megdöbbentem, mert azért ez egy nagy elismerés, mint ahogy az is, hogy ilyen engedélyt soha nem láttak.

Ez a fotós mindennapi hőseink című sorozatának második állomása volt. A következő a Rendőrség lesz, amihez reméli, hogy hasonló segítséget fog kapni az ORFK-tól. Folyamatban van, mondja, valószínűleg engedélyezik, hogy a szegedi szakközépiskolát meglátogathassa, ahol öt napot fog eltölteni, és dokumentálni, hogy készítik fel a a fiatalokat, hogyan lesznek rendőrök.

Vélemény, hozzászólás?

A tanyák fenntarthatóságáról folyt a tanácskozás Ezüstszőlőben

Csoda a kiskőrösi temetőben