in , ,

Új helyen a régi fizika vitrin

Tavasszal véglegessé vált, hogy gimnáziumunk új épületbe költözik. Mi, fizika tanárok egyre kétségbeesettebben gondoltunk arra, hogy hova helyezzük majd el a meglévő rengeteg kísérleti eszközünket, hiszen az új épületben alig volt betervezett szekrény számukra. Pedig a nap, mint nap használatos bemutató eszközökön kívül nagyon sok múlt század elejéről származó muzeális kísérleti eszközünk is van. Egyre nagyobb szeretettel és megbecsüléssel szemléltük a volt kollégák által 1966-ban – az akkori asztalos műhelyben – elkészített, és felállított gyönyörű vitrint. S megszületett az elhatározás: nincs mese, „életünk árán” is megmentjük magunknak ezt az örökbecsű darabot. Bár elsőre úgy látszott lehetetlen, de minél tovább vizsgáltuk, annál jobban hittük, hogy szétszedhető. Végül asztalosok kimondták az óhajtott mondatot: átvihető! Mivel anyagi forrás erre egyáltalán nem állt az iskola rendelkezésére, ezért megpróbáltuk közadakozásból megteremteni a hozzá szükséges anyagi fedezetet. Kis idő múlva már úgy látszott, sikerülni is fog, s a tanítás befejezése után rögtön hozzákezdtünk az eszközök gondos becsomagolásához. Bár kollégák és néhány tanuló is segített, még így is 5 hétig tartott, mire minden eszköz rendszerezve, letisztítva, felcímkézve dobozba került. Jöhettek az asztalosok. Egy nap alatt –beszámozva- darabjaira szedték a 7 méter hosszú, plafonig érő szekrényt. Hozzáláthattunk saját kezűleg lecsiszolni, lazúrral lekenni minden egyes darabot. Egy hét alatt ezzel is elkészültünk, s már augusztus is volt. Vihetjük! Az új iskola még javában épült, de a második emelet már kész volt, ismét jöhettek az asztalosok. Az összeszerelés már jóval tovább tartott, mint a szétszedés, de végre megszépülve, eredeti állapotában ismét állt a vitrin. A takarítások után kezdődhetett a bepakolás. Doboz, doboz hátán… Első látásra reménytelennek tűnt, de –hála a gondos csomagolásnak – végül 4 nap alatt minden a helyére került. Még a hiányzó üvegek pótlása, a meglévők tisztítása (70 db üvegtábla), s az új fogantyúk felragasztása volt hátra. És elkészült! Hihetetlen öröm tudni, hogy megőriztünk egy ilyen becses darabot a múltból!

És lelkesedésünk ezzel nem ért véget. Merj nagyot álmodni…!

Még a becsomagolás során egy-két tanuló rákérdezett, hogy ez mi? Akkor fogalmazódott meg bennünk, milyen jó lenne, ha nem csak a polc legtetején őriznénk ezeket a nagyon régi eszközöket, hanem be is tudnánk mutatni őket. Így a már beérkezett, illetve a külön erre a célra gyűjtött pénzből a közeljövőben üveges szekrényeket szeretnénk csináltatni, s a folyosón felállítani. Ezekben a muzeális eszközöket megnevezésükkel, kis magyarázattal, régi leltári számmal szeretnénk majd kiállítani.

Ez úton szeretnénk köszönetet mondani mindazon magánszemélyeknek, civil szervezeteknek, gazdasági társaságoknak, akik segítették megvalósítani az álmunkat. Részükre egy bemutatót is szervezünk majd a vitrinek elkészültét követően.

Köszönettel, a fizika tanárok: Bakos Arany, Hortobágyiné Csizmadia Edina, Kitajkáné Szántai Mária

Támogatóink:

Kurucz Mihályné, Kurucz Pálné; Zsigri Ferenc; Varsányi Gyuláné; Mihaleczné Kovács Mária; Szatúr Gézáné; Misur Ilona; Perfalvi Mária; Bende Katalin; Bencsik János; Kepenyes Pál; Ligetvári Mihály; Frankó Judit; Koltai Éva; Dr. Gerő Zsuzsanna; Németh Judit; Dr. Lengyel Albertné; Gombár Klára; Kitajkáné Szántai Mária; Kitajka Béla; Kitajka Klára; Kitajka Béláné; Babákné Szabó Erzsébet; Bakos Arany; Dr. Kutas Ferencné; a gimnázium tantestülete; Czifrán Kovács Erika; Ménesi Györgyné és férje; Kopcsjak Jánosné; Pestiné Darida Ida; Rágyanszki István; Hantos Hedvig; Bobvos Pál; Dr. Horváth Imréné; Dr. Bakos Jánosné; Szarvasi Általános Informatikai Kft; Cséke Lászlóné; Szarvasi Táncsics Vadásztársaság; Jambrik Ramola; Dr. Váradi Lászlóné; Kancsalics Eszter; Kancsalics Dóra; Barcsik Attila; Barcsik Balázs; Gombár Zsolt; Valkovszki Noémi; Apáti-Nagy Marianna; Hodálik Katalin Éva; Montvajszkiné Bátor Anna; Városi Önkormányzat Szarvas; Szarvas és Vidéke Földtulajdonosok Közössége Egyesület; Szarvasi Város és Környezetvédő Egyesület; Geomark Kft Szarvas; Tisjar Mihály; Barex Kft Szarvas; Závoda Gábor (üvegezés); Farkas Zoltán (asztalos), Pokorádi Zoltán

Beküldte: Kitajkáné Szántai Mária

Napsütésben kezdődtek a Szilvanapok: mi volt ennek a valószínűsége?

Lógott az eső lába, de tömegek látogattak ki a főnapra