in , ,

Mustoló 2014: hagyományőrzés és közösségépítés gyakorlós módra…

Ha borkészítésre, szőlőtermesztésre vagy szüretre gondolunk jellemzően nem Szarvas és környéke jut eszünkbe elsőként. Ugyanakkor vidékünkön is komoly hagyományai voltak a szőlőtermesztésnek, egészen a XIX-XX. század fordulójáig, amikor a filoxéra járvány szinte teljesen elpusztította a vidék szőlőültetvényeit. Ma már csak a környező tanyasorok, külterületi települések nevei (Ezüstszőlő, Szappanosi-szőlők, Simonyi-szőlő) őrzik a szőlőművelés régi emlékeit. Szeretnénk, ha ezek a hagyományok nem mennének feledésbe, a legifjabbak is megismerkednének a mustkészítés fortélyaival, a szüreteléshez kapcsolódó közösségi szokásokkal itt az Alföld szívében is.

Ezért rendezzük meg, immár negyedik esztendeje, minden év szeptemberében a Gyakorlóban szüreti felvonulásunkat és családi mulatságunkat Mustoló elnevezéssel. Ez idén sem történt másképp. Mielőtt komolyabb mulatozásra adtuk volna a fejünket egy kis sportolással melegítettünk be. Hagyományos Mustoló kupánkat ebben az évben egy utcai futóversenyen lehetett elhódítani, melyre meghívást kaptak a város iskolái is. Bár versenynek neveztük az eseményt, de a legfontosabb cél ebben az esetben is az együtt mozgás örömének megtapasztaltatása, a közösségépítés volt, melyet nemes versengés fűszerezett.

Szombaton kora reggel komoly sürgés-forgás verte fel a Gyakorló és környékének csendjét. Izgatottan készültek a gyerekek, szülők és pedagógusok is a szüreti felvonulásra és a hozzá kapcsolódó programokra. Senki sem tétlenkedett. Tíz órára már rotyogtak a bográcsokban a népi ételek, melyeket csoportonként és osztályonként készítettek a szülők. Elkezdődött az idei évre kiírt kreatív feladat megalkotása is. Mivel ebben az évben örvendetesen tizenegyre szaporodott csoportjaink és osztályaink száma, kézenfekvő volt, hogy megalkossuk a Gyakorló foci csapatát ember nagyságú bábokból. Begördültek a lovas kocsik is, melyeket a gyerekek és a főiskolai hallgatók segítségével díszbe öltöztettünk, majd elkezdődhetett a szüreti felvonulás. Népi rigmusokkal, népdalokkal köszöntöttük a város lakóit, majd a piacon előzőleg kidobolt menetrendnek megfelelően hagyományőrző műsorral örvendeztették meg 3. osztályos diákjaink a szépszámú és lelkes közönséget.

Visszatérve az iskola udvarára minden készen állt, hogy a „szigorú” zsűri értékelje az elkészült pályaműveket. A kreatív zsűri hosszas tanácskozás után hirdetett eredményt, hogy melyik labdarúgó legyen a Gyakorló foci csapatának sztárja. Értékelték az ötletességet, a kivitelezés minőségét és talán legfontosabb szempont a humorosság volt. Nem volt könnyű dolga a gasztronómiai bíráknak sem, hiszen tizenegy remekül, ízletesen elkészített és tálalt ételt kellett végigkóstolniuk, hogy odaítélhessék az arany-, ezüst- és bronz fakanál vándordíjakat, melyet a nyertesek egy éven át büszkén őrizhetnek. Amelyik csapat az idén nem nyert, az is bőségesen kárpótolhatta magát a finomabbnál finomabb ételekkel, süteményekkel és a présekből bőven csörgedező musttal. A családi délelőtt lezárásaként biztosítottuk egymást arról, hogy röpke egy év múlva újra összegyűlünk, hogy szüretet varázsoljunk intézményünkben és városunkban.

A Gál Ferenc Főiskola Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda köszönetet mond a Városi Rendőrkapitányságnak, a város Polgárőrségének, közterület felügyeletének, a Polgármesteri Hivatalnak segítőkészségükért, szolgálatukért.

Roszik Melinda

A csabacsűdiek futottak a döntetlen után

Vendégjáték visszhangzó vastapssal: Holle anyó Pozsonyban