Connect with us

Színház

Vendégjáték visszhangzó vastapssal: Holle anyó Pozsonyban

Szeptember végén a szlovák főváros legnépszerűbb zenés színházában találkozott a közönség a Holle anyó c. családi musicallel. A Belinszki-Gulyás-Varga trió darabját magyarul és szlovákul is többször játszották. A sikert mutatja, hogy a széria nem zárult le: a Nová Scéna és a szarvasi Cervinus Teátrum hosszú távú együttműködési megállapodást kötött.

Az előadást novemberben mutatták be magyar és szlovák nyelven, azóta ötezer néző látta. Mindkét országban elismerő kritikákat kapott a szarvasi Cervinus Teátrum produkciója, melynek magyar nyelvű változata a békéscsabai Jókai Színházzal együttműködve jött létre.

A pozsonyi színházak között a Nová Scéna olyan minőséget jelent, mint Budapesten a Madách Színház – mondja Varga Viktor, a darab rendezője. – Az, hogy magyar nyelven is lehetőséget kaptunk az ottani szereplésre, olyasmi, ami magyar színházzal emberemlékezet óta nem történt a Nová Scénán. Igyekeztünk maximálisan megfelelni a kihívásnak. Személyesen vettük föl a kapcsolatot a felvidéki magyar iskolákkal és vállalkozókkal. Sikerült olyan partnerekre találnunk, mint például a Gulázsi család, akik több száz gyermeket juttattak színházi élményhez.

Hétfőn, tanítás után többek között a Móricz Zsigmond Általános Iskola diákjai is buszra szálltak, hogy hosszas utazást követően megnézhessék a musicalt. A nézőtér zsúfolásig megtelt, még a titkársági székeket is be kellett hordani az egyébként 618 férőhelyes színház nézőterére.

– Csodálatos volt hallani azt a sikongatást és tapsot, amivel a gyerekek megajándékoztak minket – meséli Dósa Zsuzsanna, a darab címszereplője. –. Aki látta, nem felejti el, amíg él.

Az előadás után a színészek beszélgettek és közös fényképeket készítettek a gyerekekkel, miközben Belinszki Zoltán író a szövegkönyvet dedikálta.

– Nagy megtiszteltetés, hogy a számos felvidéki magyar gyermek számára a mi darabunk lehetett az első pozsonyi színházi élmény. Megköszöntem és ezúton is köszönöm az elhivatott pedagógusoknak, hogy segítettek ebben. Csak jót kaptunk a Nová Scénában dolgozó kollégáktól is. Sokat elmond a hangulatról, hogy amikor a búcsúzásnál szlovákul köszöntem meg a kedvességüket, ők magyar nyelven köszöntek el tőlem.

Az esti előadást követő fogadáson Csasztvan András, a színház igazgatója hangsúlyozta az együttműködés fontosságát: – Szeretnénk, ha eljönnének hozzánk Szarvasra is. Nyáron a Vízi Színházban a Csodaszarvast mindenképp látniuk kell! Igaz, az idén kapott meghívásnak eleget téve, játsszuk majd Somorján és Gútán is…

Visszafogott volt az ünneplés, hiszen a következő napi előadásokra készült a társulat. A szlovák színészek napokkal korábban érkeztek, és a próbákon túl a magyar nyelvű előadásokat is megnézték. Az érdeklődést jelzi, hogy a két szlovák nyelvű előadásra számos színházi ember mellett a színészképzés résztvevői is eljöttek. Két nap alatt összesen ezernégyszázan látták a Holle anyó c. musicalt. Minden alkalommal vastaps és ováció fogadta a darabot.

– Nagyot visszhangzott a vastaps – mosolyog Dósa Zsuzsanna, aki egyben a színház művészeti vezetője. – A közösségi oldalon és az interneten megugrott a látogatók száma. Hamarosan pedig Dunaszerdahelyen és Kassán egyeztetjük Holle anyó útitervét.

Vasárnap Szarvasra érkezett a pozsonyi Nová Scéna küldöttsége és a festői szépségű Vízi Színházban tárgyaltak a hosszú távú együttműködésről. Annyit már most elárulhatunk, hogy pozsonyi musical színház magyarországi bemutatkozását a Cervinus Művészeti Fesztiválon tervezik. A darab címe egyelőre maradjon titok.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója (Fotó: Babák Zoltán) Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója (Fotó: Babák Zoltán)

22 milliós támogatást nyert a Cervinus Teátrum

Színház

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva) Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Naplemente Szarvas és Szentandrás határán

Virtuális turista

A rovatot támogatja:

Archívum

2014. szeptember
h k s c p s v
« aug   okt »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect