in , ,

Középiskolások a vádlottak padjában

Az eset egyedi és egyszeri. Az apropója pedig a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja volt, amely az Európai Tanács Miniszteri Bizottságának döntése értelmében 2003 óta minden év októberében kerül megrendezésre. Október 16-án a helyi középiskolások is megismerhették a Szarvasi Járásbíróság épületét és a magyar igazságszolgáltatás rendszerét, és beülhettek a vádlottak padjaként számon tartott első sorba is.

A programot Dr. Gyurik Anita, Dr. Bárándy Emese és Dr. Molnár-Bencsik Anett bírósági titkárok koordinálták. Rövid előadások keretében kiderült többek között, hogyan épülnek fel a bíróságok és mik az igazságszolgáltatás főbb egységei. Dr. Molnár-Bencsik Anett abba is beavatta a hallgatóságot, hogyan lehet valakiből bíró. Az út hosszadalmas és rögös. Az egyetem után fogalmazói álláshelyre kell pályázni, majd 3 éves joggyakorlat és jogi szakvizsgát követően eljuthatunk egészen a bírói titkári pozícióig. Itt minimum 1 évet kell eltölteni, de még ez sem garancia a bársonyszékre és a talárra. Egyes megyékben ugyanis hosszú évek telnek el egy-egy bírói álláshely megüresedéséig.

– Igazságszolgáltatásról beszélünk, de sokszor talán nem az igazság kerül ki győztesként –állítja Gion Panna 11-es tanuló, aki érdeklődéssel figyelte az előadást. A médiumokon keresztül gyakran hallani különböző büntetőjogi perekről, amelyek elhúzódnak és olykor nem a megfelelő büntetés születik. Kíváncsi voltam, mi a valóság, és a mai napon több kérdésemre választ kaptam.

Az előadásokban szó esett a szarvasi épület múltjáról is. Szarvasi Járásbíróság a megyében a 2. legrégebbi épület, közvetlen a Gyulai Törvényszéket követően. Az intézmény 1903-ban került végleges helyre, a Deák Ferenc utcába. A bíróság összesen 9 települést, összesen kb. 50 ezer embert lát el. Évente mintegy 3-4000 ügyet vizsgálnak ki, amelybe beletartoznak a polgári, büntetőjogi, peres és peren kívüli esetek is.

– Az épület legszebb tárgyalójában vagyunk – árulja el a megkopott falakra és a puritán környezetre mutatva Dr. Gyurik Anita. A városrehabilitációnak köszönhetően az épület homlokzata és külseje ugyan megszépült, de a belső részen még van tennivaló.

Az előadás végén feltették a nagy kérdést: van-e, aki jogi pályát fontolgat. A két osztályból ketten óvatosan a kezüket nyújtották, így remélhetőleg lesz Szarvason utánpótlás is.

Vélemény, hozzászólás?

A csabacsűdi ovisok és a lépesméz

Kimaradt helyzetek, döntetlen Mezőberénnyel