in ,

Ne játssz a tűzzel – zsonglőrtanfolyam indult Szarvason

Ha zsonglőrködés, akkor sokak képzeletében felidéződik a cirkuszok világa. Buzogányok, labdák repülnek a magasba, a zsonglőr pedig bámulatos reflexszel kapja el egyiket a másik után. A Cervinus Teátrum és a Fit-Life Team lehetővé teszi, hogy ma már Szarvason is bárki képes legyen hasonló mutatványokra. Az eszköz mindehhez pedig az eredetileg keleti kultúrák gyümölcseként ismert poi avagy meteor.

A szarvasi zsonglőrtanfolyam október elején indult, Markó Anett vezetésével. Az oktató több mint 10 éve, egy buliban találkozott először a poival és azonnal beleszeretett. Egy barátnőjével közösen elhatározták, elsajátítják az alapvető mozdulatokat és trükköket. Az ötlet kinőtte magát és megalakult a ma már Spiral Flames of Szentes néven működő tűzzsonglőr csoport.

– Legalább egy évet rá kell szánnia valakinek, ha el akarja sajátítani az alapvető trükköket – ismeri el a szarvasi oktató. Csak ezután szabad a tűzhöz nyúlni. Nemcsak veszélyesnek látszik, valóban az. Senkinek nem javaslom, hogy kíváncsiságból vagy szórakozásból kipróbálja. Velem is előfordult, hogy megégettem magam, főleg a kezdeti időszakban.

Mint megtudtuk, a csapatban már súlyosabb baleset is előfordult. Show közben két fiú tüzet fújt, amelyből szakemberek szerint maximum 3-4 fújást lehet biztonsággal elvégezni. Ezt követően ugyanis a tüdő és az arcizmok elfáradnak A tűzfújók azonban nagyon belemelegedtek és ennek többszörösét vállalták. Így eshetett meg, hogy az utolsó fújásnál nem figyeltek oda és az égésterméket visszaszívták a tüdejükbe. Mindketten kórházba kerültek, kétoldali tüdőgyulladással, ill. vízzel a tüdőben.

Az oktató szerint ez Szarvason nem fordulhat el, ugyanis nem fognak a tűzzel játszani. Az óra leginkább egy edzéshez hasonlítható, amit bemelegítéssel kezdenek, majd a trükkök elsajátítása történik. Ha pedig elfáradnak, feltöltődésként egy-egy játékot is közbeiktatnak.

– A zsonglőrködés számomra minden, ami öröm: játék, sport és mozgás egyben. Éppen ezért én nagyon szeretem csinálni – jelenti ki Anett sugárzó arccal.

A tanfolyam létszáma jelenleg 5-10 fő között mozog. Az edzéseknek minden szombaton, 16.30-től a Cervinus Teátrum biztosít helyszínt, amelyekbe év végéig bárki bekapcsolódhat. Legalább 5 fő érdeklődő esetén pedig a felnőttek számára is megkezdődhetne az oktatás. A hosszú távú tervek között szerepel, hogy néhány hónapon belül a fiatalok már nemcsak a négy fal között gyakorolnak, hanem az első koreográfiákat a szarvasi rendezvényeken, nagyközönség előtt is bemutatják.

Vélemény, hozzászólás?

Félelem és rettegés Szarvason

GFF gyakorlóovisok focisikere a Szent Anna focikupán