Connect with us

Zöld zóna

Felkészülés a télre a Körösvölgyi Látogatóközpontban

Kettős programmal várták a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai a vendégeket szombaton. Míg a rendezvényteremben madáretetőt és faggyúból, olajos magvakból összegyúrt csipegetni valót készíthettek a gyerekek és az őket kísérő szülők, addig odakint azt lehetett megfigyelni, hogy a vadon élő állatok milyen előkészületeket tesznek arra, hogy a telet átvészeljék.

– Madáretetőket fogunk készíteni az újrafelhasználás jegyében, különféle olyan anyagokból amiket egyébként a szemétbe dobnánk – árulta el a délelőtt kézműves programját Körömi Krisztina, a nemzeti park munkatársa. – Utána madárkalácsot fogunk gyúrni a gyerekekkel, a felnőttekkel, a családokkal közösen.

A benti program után következhetett egy séta az állatok között, ahol megismerhették a nyestkutyát, mint a Körösvölgyi Állatpark egyetlen téli álomra hajlamos lakóját. Igaz, a mi éghajlatunk nem mindig üti meg az ingerküszöbét arra, hogy téli álmot aludjon, de egy hidegebb novemberi reggel azért arra már jó volt, hogy a lustálkodási centrumot aktiválja, mert nem hogy kicsalni nem lehetett vackából, de moccanásra bírni sem.

Körömi Krisztina elmondta, hogy ez csak egy az állatok számtalan téli stratégiájából. Van, aki bundát növeszt, van, aki eleséget halmoz fel, mások részlegesen alszanak téli álmot és megint másoknak, mint pl. a bölényeknek, igazi téli túlélőarzenáljuk van: bundát növesztenek, zsírréteget is felszednek a felkészülési időszakban, sőt, még a vastag, fagyos hóréteg alól is elő tudják ásni az eleségét és szükség esetén jégből és hóból is tudja fedezni folyadékszükségletüket.

Az év hátralevő részében még két alkalommal tartanak nyitva Körösvölgyi Látogatóközpontban, a december 6-i és 20-i hétvégéken, amikor szintén színes programokkal várják a vendégeket. Ezek a Körös-Maros Nemzeti Park honlapján is megtalálhatók.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

Fotó: KMNP Fotó: KMNP

A nemzeti parki területeken is megkezdődött az illegális hulladéklerakók felszámolása

Zöld zóna

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

71 gombafajt sikerült a túra végén azonosítani

Zöld zóna

A kompra várva ismerkedés az e-bike-okkal (Fotó: Babák Zoltán) A kompra várva ismerkedés az e-bike-okkal (Fotó: Babák Zoltán)

E-kerékpárokkal is bejárható a Körösök vidéke

Turizmus

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Könyvben dolgozták fel az Anna-liget történelmét

Zöld zóna

A rovatot támogatja:

Hirdetés

Archívum

2014. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategóriák

Friss

Connect