in ,

Minden gyereknek jusson egy kis ajándék!

Két nap alatt mintegy 80 csomaggal lepte meg a sok gyermeket nevelő családokat a NACSE. Az egyesületben közel húsz éve hagyomány, hogy a télapó a civil szervezethez is bekopogtat. A képzeletbeli puttonya pedig szeretetcsomagokat rejt, szaloncukorral, csokoládéval, teával, kávéval és aprósüteményekkel megrakodva.

Sonkoly Enikő épp látogatásunkkor vette át a meglepetést. Négy gyermeke közül Szilárd és Dominik már a szőnyegen kuporgott, egy kirakó fölé görnyedve. A csomag mellé ugyanis – egy jószívű adakozónak köszönhetően – egy játékot is tudtak mellékelni, az apróságok legnagyobb örömére.

– Hál’ Istennek, van segítségünk – újságolja meghatódva az édesanya. A nagycsaládosoknak pl. sokat köszönhetünk. Gyakran kapunk innen jó minőségű ruhaneműt, de emellett számíthatunk a nagyszülők és az önkormányzat támogatására is. Szeretnénk a gyerekeknek mindent megadni, amire szükségük van, de nagyon nehéz.

Egy másik asztalon ugyancsak babák, könyvek és társasjátékok sorakoztak. Ezeket az egyesület dolgozói olyan családoknak tettek félre, akiknek nem kerül semmi a fa alá. Az egyesület által készített felmérés is azt igazolta, hogy a családok mindennapjai egyre nehezebbek. Ugyan a családi adókedvezmény valamelyest gyarapította a bevételt oldalt, összességében azonban nem sokkal könnyítette meg az életüket.

– A legnagyobb segítség az lenne, ha mindkét szülő dolgozna – vallja Dankó Pál, az egyesület tiszteletbeli elnöke. A legtöbb tagcsaládunknál az a jellemző, hogy az édesapák dolgoznak, az anyukák pedig GYES-t, ill. gyermeknevelési támogatást kapnak. A tapasztalat azonban az, hogy az édesanyák is igyekeznek minél előbb munkát vállalni. Ezt gyakorta megnehezíti a többműszakos munkarend, amit rendkívül nehéz a családdal összeegyeztetni.

Ebből kifolyólag a családok minden segítséget örömmel fogadnak. Ilyen volt pl. az a kezdeményezés is, amelyet az egyesület nemrégiben a Kultúr Munkások facebook oldalon indított. Ennek hatására a helyiek közül sokan megmozdultak: számos bútor, edény, hűtőszekrény és egy automata mosógép is felajánlásra került, amelyek ma már egy-egy rászoruló család háztartását gazdagítják.

Az általunk megkérdezett nagycsaládosok állítják, karácsonykor náluk valóban nem a nagy ajándék áll a középpontban. Részben, mert nem erre törekszenek, részben pedig, mert egyszerűen nem engedhetik meg maguknak. Ennek ellenére az ünnep legszebb pillanata mégis az, amikor a karácsonyfa alatt állva a gyermekek arcán felragyog a mosoly, jelezvén: róla sem feledkezett meg a Jézuska.

Vélemény, hozzászólás?

Garázdaság: ököllel ütötte meg a visszapillantó tükröt

A fáradhatatlan Mozimikulás