in , ,

685840 méter a tizedik 24 órás váltóúszáson

Az egyéni indulók, a helyi és a vidéki csapatok összesen 685 840 métert tettek meg a X. Szarvasi 24 órás váltóúszás keretében. A Szent Klára Gyógyfürdő 25 méteres medencéjében péntek délutántól mintegy 170 úszó csobbant a vízbe, és teljesített hosszabb-rövidebb távot – közölte Darida András, a házigazda Szarvasi Úszósport Egyesület elnöke lapunkkal.

Összehasonlításként jelezzük, hogy a huszonnégy órás úszás hivatalos magyar rekordját tavaly december óta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátor tartja, ahol mintegy 360 résztvevő összesen 1531 kilométert úszott le egy nap alatt. Ehhez mérten a szarvasi 685 km kifejezetten jó eredmény, bár a helyi csúcs 900 km körül van.

– A végeredmény csaknem húsz kilométerrel több, mint az előző évben összegzett távolság. Az egészen kis gyermekek közül Pálinkás Lia hét hosszt úszott le, ezzel ő kapta a legfiatalabb és legeredményesebb versenyzőnek járó vitaminkosarat. A szenior korosztályból ezt a címet Klenk Józsefné érdemelte ki egy kilométeres teljesítményével. Az egyéni úszók közül a tizenöt esztendős Molnár Gergő volt a legkitartóbb és a 33 500 méteres táv teljesítésével ő nyerte el a verseny vándorkupáját – ismertette a részleteket az elnök, hozzátéve, hogy Gergő óriási küzdelmet vívott Balatoni Lászlóval, aki pontban 30 kilométert teljesített a 24 órás időtartam alatt.

Bár az egyéni indulók emberfeletti teljesítménye minden elismerést kiérdemel, a számlálót igazán a csapatok pörgetik meg. Ebben a tekintetben idén a Szlovák Általános Iskola szerepelt a legkimagaslóbban: 23 úszója összesen 249 850 métert teljesített. A diákok Sinkáné Nyemcsok Erika és Fonád Zoltán pedagógusok kíséretében és irányításával, immár ötödik alkalommal ügyeltek arra, hogy a 24 órás staféta egyetlen másodpercre se szakadjon meg. A Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola tanulói idén először indultak, és nyomban elismerésre méltó távot, 155 615 métert úsztak. A házigazda SZUSE színeit képviselő sportemberek 82 900 métert, a Vajda Péter Gimnázium tanulói 67 050 métert úsztak, a Dévaványáról érkező 6 tagú csapat pedig 59 650 métert küzdött le.

Moszatpáfrány invázió Szarvason

Karácsonyi ajándékötlet: naptár a megújult Szarvasról