in ,

Boszorkányok lepték el a múzeumot

Egy hónapos előkészület előzi meg a múzeum Luca napi mulatságát. Igaz, ebbe bele tartoznak azok a karácsonyi kézműveskedések is, amely keretében az intézmény ezekben a hetekben mintegy kétszáz óvodás és iskoláskorú gyermeket látott vendégül. December 13-án játékos boszorkányságokban és ünnepi készülődésben egyszerre lehetett része annak, aki ellátogatott a családi programra.

– Az alkotás mellett igyekszünk a Luca napi babonásokkal is megismertetni a gyerekeket – nyomatékosította Horváth Mariann múzeumpedagógus. A folyosóra kihelyezetünk egy rövid ismertetőt a jeles nap eredetéről és szokásairól, amit bárki elolvashat. Arra is odafigyeltünk, hogy az óriás társasjátékban kérdés vagy tevékenység formájában megjelenjenek ezek az ismeretek, vagyis hogy kicsik és nagyok egyaránt tanuljanak valamit.

A legnépszerűbb minden évben ez a játék, amellyel vetekszik Uhljar Mátyásné, vagy ahogyan mindenki ismeri, „Mézes Margó” mézeskalács sarka. A gyerekek ugyanis szinte mindvégig körbeülték az asztalát, hogy több-kevesebb sikerrel megpróbálják felékesíteni a karácsonyi finomságot. Akadt közöttük, aki nagy becsben tartotta elkészült művét, mások pillanatok alatt elmajszolták az édességet.

A terem másik szegletében Luca-búzát lehetett ültetni, amelynek a lényege, hogyha karácsonyig kihajt, jövőre bő termés örvendezteti meg a gazdát. A legkisebbek is el tudták készíteni a Luca-kalendáriumot, amelyből a következő évi időjárásra lehet majd következtetni. Adriennt minden állomást teljesített, cserébe pedig egy apró csipeszből készült rénszarvas volt a jutalma.

– Szerintem ezek a szokások nagyon érdekesek, ötletesek és olykor viccesek is. Ha hazamegyek, azonnal írni fogok Luca-cédulákat is, amiből kiderül, ki lesz a férjem. Az iskolában fogok őket eldobálni, úgyhogy remélem, nem látja meg senki sem – tette hozzá lelkesen.

Mint kiderült, a nap jóval és rosszal egyaránt párhuzamba vonható. A Szicília szigetén született, mártírhalált halt Szent Lúciára éppúgy emlékezünk ilyenkor, mint az év leghosszabb éjszakájára (Gergely-naptár bevezetése előtt), amely miatt számos gonoszjáró szokással fonódott össze. A babonaságok ugyan időközben elhomályosultak, helyükbe lépett azonban a hagyományőrzés és a kikapcsolódás, amely a múzeumnak köszönhetően ezúttal is emlékezetes perceket szerzett a családoknak.

Vélemény, hozzászólás?

A csabacsűdi ovisok rajzai díszítik a Coopokat

Csepregi: Ha az ember előre akar lépni, mindig meg kell újulnia