in ,

Belügyminiszteri elismerésben részesült Csabacsűd

Négy Békés megyei települést részesített a Belügyminisztérium az úgynevezett Start plusz díjban. Az elismerést azok az önkormányzatok érdemelték ki, amelyek a mezőgazdasági, téli-és egyéb értékteremtő, valamint a helyi sajátosságokra épülő mintaprogramjaik során kiemelkedő szakmai munkát végeztek. A díjak átadására december 8-án, ünnepélyes keretek között került sor a Belügyminisztériumban.

– Ma már mindenki számára egyértelmű, hogy a közmunkában végzett értékteremtő tevékenység Magyarországnak, és benne Békés megyének is nagyon fontos – nyomatékosította Gajda Róbert kormánymegbízott a csabacsűdi községházán tartott sajtótájékoztatón. A politika sem vitatkozik arról, van-e értelme. Mind a hátrányos, mind a gazdaságilag fejlettebb települések építenek a közmunkára, amelyek visszavezethetik a benne résztvevőket a munka világába.

A miniszteri döntés alapján 2014-ben összesen 50 közfoglalkoztató részesülhetett ebben a díjban, amely egyben 2-2 millió Ft támogatási összeggel is jár. Ezt a díjazott önkormányzatok a jövő évi programjaikban forrásként használhatják fel.

– A közfoglalkoztatásnak a sikere attól függ, hogy mennyire „áll bele” a polgármester – szögezte le dr. Nagy Ágnes. Ha szívügyének tekinti, akkor a település sikerre van ítélve.

A megjelent polgármesterek kiemelték, az értékteremtés mindvégig végigkísérte a programelemeket, amelyek részleteit megosztották a közvéleménnyel is.

– A sajnálatos módon munkanélkülivé vált emberek számára sok esetben egyetlen lehetőség a közfoglalkoztatás – kezdte beszámolóját Molnár József, Csabacsűd polgármestere. Ez egy állomás a hosszabb távú munka előtt, amely egyben sok lehetőséget rejt az önkormányzat és a benne résztvevők számára is.

A nagyközség átlagosan 35-45 főnek biztosít munkát a program keretében. Kezdetben Csabacsűdön a belvízelvezető árkok takarítása valósult meg, amelyet a járda-és útprogram egészített ki. Ebből kifolyólag 230 m-es út épült a temetőben, ill. 5-6 km járda a település bel-és külterületein. Buszmegállók, padok, köztéri táblák kerültek kihelyezésre, valamint több középület tatorzására is sor kerülhetett. Nemrégiben rekordgyorsasággal, alig két hónap leforgása alatt készült el egy új tornaszoba, amelyet a helyi óvodások vehettek birtokukba.

Mezőgazdasági tevékenységben a tavalyi évtől kezdve 7 főt foglalkoztatnak, amelyben nagy hangsúlyt fektetnek a vegyszermentes élelmiszer termesztésére. A jövőben ezt állattenyésztéssel szeretnék kiegészíteni, amely ugyancsak a napközis otthon konyháján kerülne felhasználásra.

– Az eredmények nagyon sok ember munkáját feltételezik – zárta gondolatait. Az önkormányzati döntés, az adminisztratív és irányítási munkákat végzők, ill. a közfoglalkoztatottak tényleges hozzájárulása nélkül mindez nem valósulhatott volna meg.

Vélemény, hozzászólás?

Csapatépítő tréningen a cervinuszosok

Négyszáz ajándékot osztott ki az Emberöltő Alapítvány