in , ,

A nagybetűs tanító

Szarvason lassan külön fejezetet lehetne szentelni azoknak az eseteknek, amikor egy közösségi összefogásnak köszönhetően sikerül valakit elismerni, valakinek segítséget nyújtani, ill. egy jó ügy mellett kiállni. Ilyen volt legutóbb a pontvelem.hu internetes portálon meghirdetett pályázat is, amelyen keresztül Magyarország kedvenc tanárát keresték.

A felhívásra elsőként Kriska Zsuzsanna figyelt fel, aki egykori tanárát – jelenlegi kollégáját – Nagy Istvánnét tartotta a legalkalmasabbnak erre a címre. Az cél azonban eleinte nagyon távolinak tűnt, hiszen a mezőny aljáról indulva kellett mindezt megvalósítani.

Nagy Istvánné
Nagy Istvánné

Lehetetlen pedig nincs – gondolta egy maroknyi szülői közösség, akik azonnal intenzív internetes kampányba kezdtek. A Szarvasi Fórum és a legnagyobb közösségi portál minden előnyét kihasználva igyekeztek minél nagyobb publicitást szerezni a versenynek, amelynek eredményeképp Éva néni néhány napon belül a 4. helyre ugrott.

A kampány egyik vezetője – Tóth Tünde és Körösfalviné Sztancsik Éva aktív közreműködése mellett – Galátné Szűcs Eszter volt. A pedagógus negyedik éve osztályfőnöke nagyobbik fiának, Bencének, így általa megismerhette a fáradhatatlan nevelőt is.

– Minden gyerek nagyon szeretni Éva nénit – magyarázza az összefogás hátterét. Mindenkiben megtalálja a tehetséget, azt, amiben jó, és igyekszik fejleszteni. Ami ugyancsak sokat jelent a számomra, hogy a szülőkkel kooperálva próbál mindenkit előrébb juttatni az életben.

Nagy Istvánné 40 éve kezdte pedagógusi pályáját. Az első éveket a kondorosi Petőfi Sándor Általános Iskolában töltötte, 1988 óta pedig a Benka Gyula Evangélikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában dolgozik. Azt mondja, számára a verseny egyik érdeme, hogy rávilágított, mások hogyan értékelik a munkáját.

– Erre a pályára egy kicsit születni kell – árulja el hitvallását. Rendkívül fontosnak tartom, hogy a pedagógus és a szülő egy irányba mutasson. Mindenkit önmagához mérek, sohasem a másikhoz. Minden gyerek esetében innen indulok ki, és megpróbálom minél magasabbra juttatni.

A megmérettetésen végül a pedagógus a rangos második helyen végzett, amely meghaladta a legmerészebb vágyakat is. A jutalma egy két éjszakás wellness hétvége és egy torta lett, amelyet tanítványaival közösen fogyasztottak el.

A pedagógus vallja, számára a díj sokkal többet jelent, mint egy hivatalos elismerés. Ezáltal ugyanis egy közösség díjazta, akik nem kívülről, hanem testközelből szemlélik a munkáját. A köszönetet pedig ezúttal nem szavakban, hanem a 21. század nyelvén, like-okban mondták ki.

Vélemény, hozzászólás?

Körmendi Erzsébet: Sokan könnyekig meghatódnak a csekély ajándékoktól

Szlovákosok betlehemes előadása