in , ,

Csasztvan András: Akkor dolgozunk, amikor mások ráérnek, este, hétvégén, ünnepnapokon

Csasztvan András

December 17-én a Békéscsabai Jókai Színház dísztermében vehette át a Békés Megyéért kitüntető díjat a Cervinus Teátrum igazgatója, Csasztvan András. Ebben a mondatban azért koránt sincs benne minden, ami a díjban foglaltatik, inkább csak a jelenlegi állapot rögzítése. A kitüntetés inkább egy élet munkájának szól, hiszen Csasztvan András bő három évtizede kezdte művészeti pályáját. Ennek megfelelően az ünnepélyes átadón bemutatott videolaudáció is jó 30-35 évet megy vissza az időben. A mintegy négy és fél perces méltatásból nehéz bármit is kiemelni, mert elejétől a végéig a tények felsorolása András munkásságából, de ha mindenképp meg kellene tenni, akkor a Tessedik Táncegyüttes alapítását, a Cervinus Teátrum létrehozásában, vagy a Szarvasi Vízi Színház létrejöttében és üzemeltetésében játszott szerepét, ill. a Szilvanapok szervezését emelnénk.

Ennek a munkásságnak az elismeréseképp vehette át a Békés Megyéért kitüntető díjat a Cervinus Teátrum igazgatója, akit a jelölése körülményeiről kérdeztünk.

– Ezekre a kitüntetésekre a megyei közgyűlés tagjai tehetnek javaslatot. Természetesen akár kitüntetésre jelölt közösségről vagy személyről van szó az adott település önkormányzatának a jóváhagyása is kell. Az én jelölésem, tudomásom szerint Szarvas Város Önkormányzatának és Závoda Ferencnek, a megyei közgyűlés tanácsnokának a közös jelölése volt személyem, ill. a hozzám kapcsolódó tevékenység előterjesztése.

A rend kedvvért hozzá kell tenni, hogy a vezetése alatt a Tessedik Táncegyüttes már kapott Békés Megyéért Díjat. A laudáció érintette András családját is, amire személy szerint is büszke. Örült, hogy a méltatásban szerepelt felesége, Edit, pedagógus létét, ill. népművészetét, hagyományápolását illetően, ill. az is, hogy gyermekei, András és Zsuzsa viszik tovább művészeti és közösségi tevékenységét.

 

Vélemény, hozzászólás?

Szlovákosok betlehemes előadása

Emberi kapcsolatok: Mi a jó házasság titka?