Menu
in , ,

Csasztvan András: Akkor dolgozunk, amikor mások ráérnek, este, hétvégén, ünnepnapokon

Csasztvan András

December 17-én a Békéscsabai Jókai Színház dísztermében vehette át a Békés Megyéért kitüntető díjat a Cervinus Teátrum igazgatója, Csasztvan András. Ebben a mondatban azért koránt sincs benne minden, ami a díjban foglaltatik, inkább csak a jelenlegi állapot rögzítése. A kitüntetés inkább egy élet munkájának szól, hiszen Csasztvan András bő három évtizede kezdte művészeti pályáját. Ennek megfelelően az ünnepélyes átadón bemutatott videolaudáció is jó 30-35 évet megy vissza az időben. A mintegy négy és fél perces méltatásból nehéz bármit is kiemelni, mert elejétől a végéig a tények felsorolása András munkásságából, de ha mindenképp meg kellene tenni, akkor a Tessedik Táncegyüttes alapítását, a Cervinus Teátrum létrehozásában, vagy a Szarvasi Vízi Színház létrejöttében és üzemeltetésében játszott szerepét, ill. a Szilvanapok szervezését emelnénk.

Ennek a munkásságnak az elismeréseképp vehette át a Békés Megyéért kitüntető díjat a Cervinus Teátrum igazgatója, akit a jelölése körülményeiről kérdeztünk.

– Ezekre a kitüntetésekre a megyei közgyűlés tagjai tehetnek javaslatot. Természetesen akár kitüntetésre jelölt közösségről vagy személyről van szó az adott település önkormányzatának a jóváhagyása is kell. Az én jelölésem, tudomásom szerint Szarvas Város Önkormányzatának és Závoda Ferencnek, a megyei közgyűlés tanácsnokának a közös jelölése volt személyem, ill. a hozzám kapcsolódó tevékenység előterjesztése.

A rend kedvvért hozzá kell tenni, hogy a vezetése alatt a Tessedik Táncegyüttes már kapott Békés Megyéért Díjat. A laudáció érintette András családját is, amire személy szerint is büszke. Örült, hogy a méltatásban szerepelt felesége, Edit, pedagógus létét, ill. népművészetét, hagyományápolását illetően, ill. az is, hogy gyermekei, András és Zsuzsa viszik tovább művészeti és közösségi tevékenységét.

 

Leave a Reply

Exit mobile version