in , , ,

Méhnyakrák – Nem szabad homokba dugni a fejünket

Bartus Beatrix

Országosan a tizenkét város között van Szarvas is, amely csatlakozott a méhnyakrák elleni küzdelemhez. Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét keretében kontinens-szerte kilencedik alkalommal, Magyarországon pedig másodízben szerveznek nagyszabású programsorozatot, amelyből január 17-én településünk is kiveszi a részét. Az ügyet helyben Bartus Beatrix karolta fel, aki – ahogyan már arról korábban beszámoltunk – maga is átélte az embert próbáló betegséget. Ma már a Mályvavirág Alapítványon keresztül segít másoknak, és hívja fel a figyelmet a prevenció jelentőségére.

– Tavaly vettem részt először a megmozduláson – meséli. Akkor a rendezvény középpontjában a raklapfestés állt, amely a nők egészségének védelme köré csoportosult. Az elkészült alkotásokat különböző kórházakhoz, klinikákhoz jutatták el. Az én raklapomat a budapesti Országos Onkológiai Intézetben állították ki.

Betti rámutatott, nem szabad homokba dugni a fejünket. Beszélni kell a problémáról, amely közöttünk jár, évente pedig az érintett 1200 új esetből mintegy 500 nőt visz magával áldozatul.

– Véleményem szerint a tudatlanság legnagyobb probléma. Nagyon sokan nincsenek tisztában vele, hogy a betegséget mi okozza, kiket érint, és hogyan lehetne megelőzni – elemzi a fiatal nő a jelenlegi, elszomorító helyzetet.

A szarvasi program szombaton, 10 órakor gyöngyfűzéssel veszi kezdetét. Valamennyi elkészült karkötő és nyaklánc karitatív célokat szolgál: olyan lányokhoz, asszonyokhoz kerül, akiknek ezekben a percekben kell megküzdeniük a kórral. Ily módon szeretnének erőt adni nekik a folytatáshoz. 14 órától ugyanitt, a témával kapcsolatban egy kötetlen beszélgetésre várják az érdeklődőket, szakemberek és érintettek bevonásával.

A legfontosabb cél annak tudatosítása, hogy szűréssel a betegség elkerülhető vagy adott esetben, időben észlelhető. Sajnos ma minden negyedik nő látja be ennek jelentőségét, és látogatja az éves szűréseket.

– Jó úton járunk – teszi hozzá reményteljesen. Ezt igazolja az egyre növekvő számú visszajelzés is, ami hozzám és az alapítványhoz érkezik.

Az országos program január 23-a és 25-e között, egy budapesti bevásárlóközpontban folytatódik, ahol ugyancsak gyöngyfűzéssel, előadásokkal és koncertekkel veszik fel a harcot a méhnyakrák ellen.

Életeket menthetne a Lucas-2

Mi lesz a fenyőfákkal?