in , , ,

Életeket menthetne a Lucas-2

Tart a gyűjtés az ún. Lucas-2 életmentő készülék megvásárlására. A „04 Az Életért” Alapítvány az elmúlt hónapok alatt már mintegy 2.7 millió Ft-ot halmozott fel erre a célra. Ehhez további 202 ezer Ft-tal járult hozzá a Skorka Anitának folyó gyűjtés, amelynek a fennmaradó része ugyancsak az alapítvány kasszáját gazdagította. A berendezés teljes összege 4.5 – 4.7 millió Ft körül mozog, így további segítséget várnak vállalkozóktól, civilektől és magánszemélyektől.

– Az újraélesztésről tudni kell, hogy ilyenkor az egyik mentős a befúvásos lélegeztetést végzi, a másik a mellkaskompressziót, míg a harmadik fél a különböző eszközök, gyógyszerek és az infúzió előkészítésében segítkezik – magyarázza Lázár Viktor, az alapítvány kuratóriumi tagja. Mivel a komprimálás nehéz fizikai munkának számít, általában 2-3 percenként váltjuk egymást. Ez a berendezés pedig – alig fél perces felhelyezés után – megfelelő hatásfokkal és hosszú időn keresztül el tudná látni ezt a feladatot.

Az életmentő készüléket meglehetősen magas ára miatt országosan is csupán néhány mentőszolgálat alkalmazza. Békés megyében kizárólag a Szeghalmi Mentőalapítvány tudta beszerezni, ők is alig néhány héttel korábban.

A „04 Az Életért” Alapítvány bízik a sikerben. Oravecz Pál, az alapítvány elnöke elmondta, részben azért, mert az elmúlt évek tapasztalata alapján a szervezetet a megyében kiemelten kezelik. Tavaly az 1%-okból mintegy 2.2 millió Ft folyt be, amely nagyságrendileg magasabb a hasonló civil szervezetekhez képest. Kiemelt támogatójuk továbbá a Pioneer Zrt., amely minden évben egy nagyobb összeget különít el a szervezet támogatására.

Az alapítvány a berendezést még az idei évben meg szeretné vásárolni. Ennek részben az a gazdasági szabályozás az oka, amely előírja, hogy a befolyó 1%-okat legkésőbb a következő évben el kell költeni, részben pedig az, hogy minél hamarabb tudják a készüléket a köz javára fordítani.

Köszönettel fogadják a további támogatásokat a megadott takarékszövetkezeti számlaszámon keresztül: 53900014-13002136, lehetőség szerint Lucas-2 életmentő készülék megnevezéssel.

Vélemény, hozzászólás?

Nagyszabású versennyel zárták az évet a szentandrási sakkozók

Méhnyakrák – Nem szabad homokba dugni a fejünket