in , , ,

Munkaügyek: újabb szolgáltatások a hatékonyabb egymásra találás érdekében

Lovász György

Egy városi rendezvényen futottam össze pár hónapja Lovász Györggyel, a Békés Megyei Kormányhivatal Szarvasi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltségének vezetőjével. Személyesen is nagyon jó kapcsolatban állunk egymással, így nem volt nehéz beszédbe elegyednünk. A találka végszava így hangzott: – Te Gyuri, ebből csináljunk egy cikket, ezek jó dolgok.

Az időjárás és a legutolsó olvasott könyv átbeszélése után szakmai dolgokra terelődött a szó. Jómagam is megkapom a „munkaügyis” hírleveleket s a legutolsóban egészen mai, friss, hasznos szolgáltatásokat olvashattam, melyekről szerintem kevesen tudnak. Mindjárt itt az első csomag Lovász György szavaival, amely kifejezetten a munkát keresőknek szól:

L.GY: -A szarvasi kirendeltség, ahogyan eddig is, úgy ezután is a lehető leghatékonyabban szeretné kiszolgálni a hozzánk betérőket. Folyamatosan próbálunk megújulni. Ennek egyik vetülete a szolgáltatásaink bővítése. Létrehoztunk egy ÖnéletrajzTÁRat számítógépes adatbázisunkban, ahová várjuk az álláskeresők önéletrajzait. Azokét is, akik dolgoznak ugyan, de váltani szeretnének.

N: – Kik láthatják ezeket az önéletrajzokat?

L.GY: – Ebbe betekinthetnek a munkáltatók is, sőt e-mailen meg is küldhetjük a részükre. Ez a TÁR online sajnos nem elérhető, viszont van egy országos honlap, a http://vmp.munka.hu, ahol egymásra találhat álláskereső és munkáltató. Ide az elhelyezkedni kívánó önéletrajzot, a dolgozót kereső foglalkoztató pedig üres állását töltheti fel. Tehát be sem kell jönni a kirendeltségre.

N: – Ez jól hangzik! Azt már tudom, hogy munkáltatóknak küldtök hírleveleket. Mit tartalmaznak általában ezek és milyen sűrűn külditek őket?

L.GY: – Eseti jelleggel küldjük, feleslegesen nem zaklatjuk partnereinket, csak amikor van közölnivalónk. Ez lehet egy aktuális pályázati lehetőség, ami nem feltétlenül „munkaügyes” pályázat. Ilyenkor nyilván csak információt közlünk, a részletekről a pályázat kiírója ad tájékoztatást. Fontos jogszabályváltozások, szolgáltatásinak bővítése is lehet téma ezekben a levelekben. Aki szeretne ilyet kapni, a kirendeltségen lehet feliratkozni a levelező listára.

N:- Munkát keresőknek nem küldtök hírleveleket?

L.GY: – De. Nekik minden héten, általában hét közepén, e-mailen küldjük meg az aktuális hirdethető álláslehetőségeinket elérhetőségekkel együtt. Aki ennél bővebb információra vágyik, az kereshet minket, mi segítünk. Természetesen, ha valaki meg szeretné kapni ezeket az ajánlatokat, előbb be kell diktálnia az e-mail címét kollégáinknak. Egyébként ezután a kötelező jelentkezéseiket akár e-mailen keresztül is lebonyolíthatják ügyfeleink. Ahogy látod, ez nemcsak az álláskeresőknek nyújtott szolgáltatás, hanem a munkáltatóknak is, hiszen nagyon gyorsan nagyon sok helyre eljuthat a hirdetésük. Fontos, hogy a munkaügyi kirendeltségnek több hirdetési felülete is van (nyomtatott és Internetes felületek egyaránt) és mindez ingyen van partnereinknek.

N:- Jó ezeket hallani. No, és van mit kiküldeni az álláskeresők részére, vannak állásajánlatok?

L.GY: – Kiváló csapatunk van. A szarvasi kirendeltség nagyon sokat dolgozik azon, hogy a közfoglalkoztatottak visszatérjenek a versenyszférába. Büszkén mondhatom, hogy nálunk erre külön odafigyelünk. Jelenleg is bővelkedünk Kft-k Bt-k és egyéni vállalkozók ajánlataiban. Tehát aki nem feltétlenül a közfoglalkoztatásban akar dolgozni, annak is fogunk tudni állásokat ajánlani.

N: – Térjünk vissza egy kicsit erre a Virtuális Munkaerőpiac Portálra. Ha jól értem, ide bárki regisztrálhat, nem csak álláskeresők, ugye?

L:GY:- Így van. Bárki egyszerűen, gyorsan használhatja az oldalt az is, aki el szeretne helyezkedni és az is, aki állást szeretne feltölteni. Van egy „hitelesítés” is az oldalon, ha valaki hitelesített felhasználó – legyen akár munkáltató vagy álláskereső – az a szolgáltatások szélesebb körét veheti igénybe. A hitelesítésben a kirendeltségi kollégák szívesen segítenek.

N:- Nem mindenki van felvértezve ilyen képességekkel meg egyáltalán az álláskeresés rejtelmeivel. Abban tudtok segíteni, ha valaki elakad a munkakeresésben, nem tudja, merre induljon, nem tud önéletrajzot készíteni vagy úgy érzi, a szakmájában nem tud már elhelyezkedni?

L.GY. :- Örülök a kérdésednek, mert egy nagyon fontos területre tapintottál rá. Amiket te felsoroltál, azt mi szakmaiasan humán szolgáltatásnak hívjuk. Helyben, Szarvason tanácsadóink közreműködésével pontosan az általad említett helyzetekre keressük a megoldást, az orvosságot. Kollégáimmal azon dolgozunk, hogy aki bejön és segítséget kér tőlünk, minél hamarabb pozitív irányt vegyen az élete. Természetesen ehhez mi egyedül kevesek vagyunk. Kell hozzá az ügyfél együttműködése és tenni akarása is. Álláskeresési furfangokat tudhatnak meg tőlünk. Nem mindegy, hogy valaki hogyan jelenik meg egy állásinterjún. Nem mindegy hol és hogyan keres állásokat. Tőlünk mindezeket a fortélyokat megtudhatják Az utolsó kérdésedre válaszolva pedig, aki váltani szeretne, azok válogathatnak ingyenes OKJ-s képzéseink közül, amely mellé még keresetpótló juttatás is adható.

N.:- Elég sok mindennel foglalkoztok, ahogy látom. Jó. Hogy ezekről a dolgokról beszélgetünk, mert kevés fórumon tudhatnak meg az emberek ilyen jellegű információt a munkaügyről. Beszéljünk még egy kicsit a cégekről is. Ha benneteket választ egy cég, hogy milyen felületeken lesz elérhető az állásajánlata, milyen eszközökhöz nyúltok ilyenkor?

L.GY. : – Elég széles a paletta…és ráadásul teljesen ingyenes is. Vegyük sorra akkor. Sokan nem tudják, de választható például olyan lehetőség is, hogy csak hirdetést kér a munkáltató. Ekkor azonnal 6 helyen jelenik meg az állásajánlat. Elérhető és látható lesz a www.munka.hu oldalon, kiküldjük az álláskeresőknek e-mailben, helyi nyomtatott sajtóval is van kapcsolatunk, a már említett vmp.munka.hu oldalra is felkerülhet, kinyomtatva bárki elviheti a kirendeltség információs pultjáról illetve az információs térben lévő óriás monitorunkon futó hirdetésként olvashatják az érdeklődők. És még nem történt közvetítés, ami gyakorlatilag a hetedik intézkedés. A bónusz pedig az ÖnéletrajzTÁR-ból való válogatás.

N.: – Megyek hozzátok hirdetni.:) Viccet félretéve, Gyuri nagyon köszönöm a beszélgetést. Azt gondolom olyanokról volt szó, amelyekről nem biztos, hogy mindenki tud. Örülök, hogy egy ilyen szemléletű munkaügyi kirendeltség működik a városunkban.

Vélemény, hozzászólás?

VII. Szarvas-kupa U-12 utánpótlás teremlabdarúgó torna

Közúti közlekedési baleset Szarvason